Bæredygtighed

Holbæk Kommunens strategi og handleplan for bæredygtig udvikling opstiller en række mål og indsatser for en bæredygtig udvikling, gennem nedsættelse af miljøbelastningen og bevarelse af biodiversiteten.

For at indfri disse mål er det bl.a. besluttet at alle lokalplanforslag for nye boligområder skal stille krav om, at regnvand fremover skal anvendes som en gevinst for byens rum og i muligt omfang bortledes lokalt. Planen er desuden vurderet i forhold til en række bæredygtighedsparametre, som beskrevet nedenfor.

Byggeri og planlægning

Denne lokalplan muliggør etablering af en dagligvarebutik i delområde 5, som kan bidrage til at binde Jernbanevej og stationen bedre sammen med Bytorvet.

Lokalplanområdet og byens ene handelsmæssige knudepunkt vil således kunne opleves mere samlet. Derudover vil en ny dagligvarebutik kunne generere liv til området og dermed påvirke handlen i de eksisterende udvalgsvarebutikker positivt.

Transport

Lokalplanområdet har god tilgang til offentlig transport, idet det ligger ved stationen, hvorfra der kører bus og tog.

Ved at give mulighed for at etablere en dagligvarebutik inden for lokalplanområdet vil togrejsende fra stationen kunne handle på vejen hjem, ligesom beboere i den østlige del at byen ikke vil have samme behov for at skulle transportere sig til den vestlige del af centrum for at handle. Den kortere afstand til handelsmuligheder af dagligvarer vil understøtte Holbæk Kommunes overordnede strategi om at mindske gennemkørende trafik og medvirke til at sikre lokal forsyning i bydelen.

Ressourcer og miljø

Affaldshåndtering skal ske som foreskrevet i Renovationsvæsenets regulativer. Der stilles ikke særlige krav til affaldsindsamling.

Natur

Lokalplanområdet rummer ikke væsentlige naturinteresser.

Sundhed og trivsel

Lokalplanområdet ligger ved Tølløse station, hvorfra der kører offentlig transport, som bus og tog.

Ved at give mulighed for etablering af en dagligvarebutik inden for lokalplanområdet, vil behovet for transport mellem til Centertorvet i byens vestlige del og beboerne i den østlige del af Tølløse, samt passagerer der kommer til og fra stationen kunne mindskes, da de får mulighed for at handle mere lokalt.

Lokalplanen giver mulighed for en sammenhængende bebyggelse imellem Jernbanevej og fodgængerstrøget, Bytorvet, som kan understøtte visionen om at binde byens to knudepunkter, området ved stationen og Centertorvet, bedre sammen for bløde trafikanter.

Bebyggelsen langs Jernbanevej er præget af støj fra forbigående tog. Lokalplanen fastsætter bestemmelser om isolering mod støj ved ombygning og opførsel af bebyggelse, således at miljøstyrelsens grænseværdi for maksimal støjbelastning bliver overholdt.