Energi og forsyning

Der er løber følgende ledninger i gennem området: 

Elledning til gadebelysning på matr.nr. 14bb og 14bs begge Tølløse By, Tølløse samt på matr.nr. 5b og 5mu, begge Kvarmløse By, Tølløse.

Gasledninger og stik på matr.nr. 5b og 5mu begge Kvarmløse By, Tølløse samt på matr.nr. 14 bb, Tølløse By, Tølløse.

Spildevandsledning på matr.nr. 5b og 5ma begge Kvarmløse By, Tølløse samt på matr.nr. 14bs og 14bb, begge Tølløse By, Tølløse.

Regnvandsledning på matr.nr. 5b, 5ma begge Kvarmløse By, Tølløse samt på matr.nr. 14bs og 14bb, alle Tølløse By, Tølløse.

Hovedvandledning løber på matr.nr. 14bb og 14bs begge Tølløse By samt på matr.nr. 5b Kvarmløse By

I forbindelse med udvikling af området til boligformål bliver hovedvandledning, spildevandsledning og regnvandsledninger omlagt.

  

Energiforsyning

Andel er netselskab og elleverandør i området, det vil sige, at de har ansvaret for en sikker elforsyning i området. Der kan frit vælges elleverandør. Elleverandørselskabet er det selskab, der sælger el til slutbrugerne.

Varmeforsyning

Området ligger inden for et kollektivt varmeforsyningsområde til gas. Der er ikke tilslutningspligt til naturgas til nye bygninger. Det står altså udvikler frit for at vælge en anden løsning. Lokalplanen kan ikke regulere varmeforsyning.

Der har været dialog mellem grundejer, Fors og Holbæk Kommune om mulighed for fjernvarmeløsning. Dette er ikke umiddelbart en rentabel løsning på nuværende tidspunkt. Grundejer planlægger, at bebyggelsen varmeforsynes med en luft til vand varmepumpeløsning. Lokalplanen stiller krav til udformning af de tekniske installationer, så de indpasses i området.

I øvrigt gælder forbud jf. varmeforsyningsloven mod etablering af elopvarmning i ny bebyggelse i områder, der er eller bliver udlagt til kollektiv varmeforsyning.

Vandforsyning

Området forsynes med vand fra Kvarmløse-Tølløse Vandværk, og ny bebyggelse forudsætter tilslutning til ovennævnte vandværk.

 

Regn- og spildevand

Området er separatkloakeret. Spildevand skal ledes til den offentlige spildevandsledning. Spildevandsplanen fastsætter en afløbskoefficient for området på 0,5. 

Afløbskoefficienten er overskredet og der er derfor redegjort for hvordan regnvand håndteres på egen grund - både i forhold til hvor meget forsyningen vil modtage og således at en 100 års hændelse håndteres på egen grund. 

Læs notat for regnvandshåndtering her.  Regnvandsberegninger er bl.a. lavet ud fra viden om jordens opbygning og nedsivningsevne. Dette fremgår af den geotekniske rapport, der kan læses her

Da området ligger inden for område med drikkevandsinteresser og indenfor indvindingsopland til drikkevand, må overfladevand fra vej og parkering, der potentielt kan forurene drikkevandet ikke nedsives til grundvandet. Det skal derfor sikres, at vandet løber til kloak. 

På baggrund af notat for regnvandshåndtering og den geotekniske rapport arbejdes der med en regnvandsløsning, hvor hverdagsregn i lokalplanområdet ledes via åbne render og rør til lavninger i terrænet. Her renses vandet og forsinkes op til en klimafremskreven 5-årshændelse. Da det vurderes, at det ikke er muligt at nedsive væsentlige mængder vand i området på grund af højt grundvandsspejl og impermeable lerlag, så kan vandet ledes forsinket til eksisterende regnvandsledning, der løber gennem området.

Lave brinker så indhegning undgås

Lavningerne i terrænet skal kunne fungere som et teknisk bassin, men skal af hensyn til natur / miljøforhold samt herlighedsværdien i boligområdet se så naturligt ud som muligt. Derfor fastsætter lokalplanens bestemmelser den maksimale hældning på regnvandsbassinet brinker til 1:5.

Skybrudssikring

I området formes terrænet, så vand ved store regnhændelser ledes til lavninger i de grønne områder, til nedsænkede veje og faskiner under parkeringsarealer. Vandet fra veje og p-arealer må ikke nedsives, så forsinkelsesbassiner skal opbygges med en tæt membrand, der sikrer at vandet ikke nedsives, men udledes til kloaknettet.

Mere information:

Generelt om etablering af spildevandsanlæg: Spildevandsanlægget skal etableres på privat anledning, og det kræver forsyningsselskabets godkendelse. Det forventes, at det udførte kloakanlæg kan overtages af forsyningsselskabet på visse vilkår. Tilslutning og overtagelse skal betragtes som et hele i forbindelse med tilladelsen til udførelsen. Inden kloakanlægget udføres, skal der være truffet en aftale mellem forsyningsselskabet og den, der lader anlægget udføre, om den økonomiske afregning i forbindelse med forsyningsselskabets overtagelse af anlægget. Herunder skal der træffes aftale om kloaktilslutningsbidrag og eventuel godtgørelse for anlæggets værdi. Der skal yderligere træffes aftale om dimensioneringen af anlægget, før det eventuelt kan overtages af forsyningsselskabet. Det er forsyningsselskabet, der afgør, om det ønsker at overtage et privat fælles spildevandsanlæg. ​

Opfordring til bygherre: Holbæk Kommune opfordrer bygherre og projekterende til at kontakte de respektive forsyningsvirksomheder og myndigheder tidligt i projekteringsfasen med henblik på koordinering, råd og vejledning. Holbæk Kommunes myndighedsopgaver på spildevandsområdet, f.eks. spildevandstilladelser, varetages af Natur, Miljø og Vand. Tilslutning til den offentlige kloak skal færdigmeldes af autoriseret kloakmester til Holbæk Kommune. Tilladelse til etableringer af LAR-løsninger skal søges hos Natur, Miljø og Vand i Holbæk Kommune.

Eksempler på LAR: Se flere eksempler på løsninger til lokal håndtering af regnvand på www.laridanmark.dk