Bæredygtighed

Holbæk Kommunes strategi og handleplan for bæredygtig udvikling opstiller en række mål og indsatser for bæredygtig udvikling gennem nedsættelse af miljøbelastningen og bevarelse af biodiversiteten. 

For at indfri disse mål, er der for denne lokalplan især blevet lagt vægt på at beskytte og bevare den eksisterende bygningsmasse, samt en del af den eksisterende vegetation, der har betydning for biodiversiteten og bilag IV-arter for området. 

Selve planlægningen for mindre boliger stemmer overens med Boligstrategien fra 2020, hvori det fremgår, at der generelt er et behov for mindre boliger i Holbæk Kommune.

Derudover udnytter planlægningen et allerede udbygget område, hvor der er fin betjening af offentlig transport og cykelstiforbindelser til den resterende by. 

Planområdet skal sikres mod støjgener både indendørs, og i de private og og fælles udearealer. Der etableres gode og grønne fællesarealer med forskellige aktivitets- og opholdsmuligheder og grader af intimitet. Fællesarealerne deles mellem beboere i de nye boliger og brugere af døgninstitutionen. På denne måde er der mulighed for at komme hinanden ved på tværs af de forskellige grupper. 

 

Byggeri og planlægning

I Holbæk Kommunes Kommuneplan 2021-2033 indgår det som et mål for byudvikling, at fortætning af eksisterende bysamfund skal medvirke til at skabe mere levende, dynamiske og bæredygtige byer. Fortætning og omdannelse af arealer i byerne, hvor der ikke længere er aktiviteter, giver muligheden for at friholde det åbne land og bynære grønne arealer fra ny bymæssig bebyggelse. Nærværende lokalplanlægning ligger i forlængelse af byudviklingsstrategien om byfortætning, idet projektforslaget indplacerer ny boligbebyggelse i Holbæk by på en matrikel, der gennem tiden har været anvendt til forskellige formål.  

Holbæk Kommune Boligstrategi fra 2020 pointerer, at der er et stigende behov for diversitet i boligmassen, og især er der efterspørgsel på mindre boliger, der kan imødekomme nye familiemønstre og et stigende antal borgere, der bor alene. Derfor taler projektforslaget med boliger, af varierende størrelse størrelse med en minimumsstørrelse på  56 m2, fint ind som en del af løsningen på denne problematik.

Selve byggeriet i projektforslaget opføres i mursten, som er et materiale der har en lang holdbarhed. 

 

Transport

Lokalplanområdet er beliggende i den vestlige del af Holbæk by, og ligger i direkte tilknytning til offentlig cykel-og gangsti på Kalundborgvej. Der er en afstand til Holbæk station på ca. 2,7 km, og der er gode kollektive trafikforbindelser fra busstoppesteder på Kalundborgvej.  

Lokalplanen giver mulighed for at kunne opsætte ladestandere til el-biler på parkeringsarealerne. 

 

Ressourcer og miljø

Affaldshåndtering og affaldssortering

Affaldshåndtering og affaldssortering skal følge de til enhver tid gældende affaldsregulativer i Holbæk Kommune. Der skal være særskilt affaldshåndtering for boligerne og for institutionen. 

 

Energiforsyning- og forbrug

Ny bebyggelse skal til enhver tid overholde gældende bygningsreglement.

 

Regnvandshåndtering og klimasikring

Holbæk Kommune ønsker at fremtidssikre nye områder, og begrænse udledning til oversvømmelsestruede arealer i oplandet. Indenfor lokalplanområdet er der ingen udpegede oversvømmelsestruede arealer jf. gældende kommuneplan. 

Lokalplanen giver mulighed for at håndtere regnvand via en faskine, der anlægges i det nordøstlige parkeringsareal, samt et regnvandsbed, der etableres som en integreret del af det fælles friareal i grundens sydvestlige del. Regnvandsbedet og arealet omkring kan beplantes med forskellige vegetationstyper og bidrage til biodiversiteten for særligt insekter. 

De eksisterende store træer på grunden har  betydning ift. klimasikring. De er med til at forsinke regnvand gennem trækronen, og optager ligeledes regnvand via rødderne. Derudover er træerne skyggegivende, og er dermed medvirkende til at nedkøle de udendørs arealer på solrige og varme dage. 

 

Afstand og tilgængelighed

Planområdet er beliggende i den vestlige del af Holbæk by og med korte afstande til forskellige offentlige og private servicefunktioner.  

Da planområdet er en del af et allerede fuldt udbygget boligområde, kan eksisterende infrastruktur som veje, stier og forsyningsledninger som vand, varme, og kloak mv. anvendes.

 

Natur

Bevaringsværdig beplantning

Planområdet rummer en del beplantning bestående af forskellige arter. Inden for området står 3 ældre træer, som i kraft af deres alder har en vis størrelse og tyngde, der gør dem særligt karaktergivende. De har også stor betydning for biodiversiteten, idet de fungerer som levested for mange forskellige former for levende organismer, bl.a. arter af fugle og insekter. 

De 3 udpegede træer er vurderet bevaringsværdige, og må derfor ikke fældes. Lokalplanen fastsætter en række bestemmelser, der skal sikre træernes forhold og vækstbetingelser i fremtiden. Lokalplanen fastsætter en afstandszone, som er et areal omkring hvert af de udpegede træers stamme, der helt skal friholdes for bebyggelse og kørende færdsel. Afstandszonens formål er at beskytte rødder, stamme, grene og trækrone mod komprimering belastninger og mekaniske skader. Afstandszonen skal også under anlægsfasen friholdes for kørende færdsel, samt opmagasinering af redskaber, materialer, maskiner og øvrigt inventar for at undgå komprimering af jorden.

Afstandszonen afhænger af trækronens størrelse, og afgrænses som den bredeste del af kronen, hvor der sker regndryp fra træets grene, også betegnet  som drypzonen. Selve trækronens bredde findes ved at måle den bredeste del af kronen (se figur 1). 

Figur 1: Afstandszonen etableres ud fra trækronens størrelse, og skal sikre pågældende træs rødder, stamme, grene og trækrone imod belastninger. 

Derudover skal projektfasen og byggefasen opfylde gældende krav i Holbæk Kommunes regulativ vedrørende bevaringsforanstaltninger for træer og buske. Regulativet kan læses herunder:

De bevaringsværdige træer omfatter ahorntræet ud til Kalundborgvej, samt lindetræet og det ene af bøgetræerne ved gårdarealet. Det andet bøgetræ er angrebet af lakporesvamp, der er en vednedbrydende svamp. Det betyder, at træet på sigt vil skulle fældes for ikke at udgøre en risiko i området. Derfor vurderes dette bøgetræ, på trods af størrelse og alder, ikke at være bevaringsværdigt. Såfremt det pågældende bøgetræ fældes, kan man med fordel efterlade en del af træets torso til gavn for biodiversiteten i området.

Ahorn placeret ud mod Kalundborgvej.

Lind placeret i centrum af den gamle gårdsplads.

Østligst placeret bøgetræ i gårdrummet.

Bilag IV-arter

Den ældre vegetation i planområdet giver anledning til at tro, at der kan være forekomst af flagermus i området. alle arter af flagermus er bilag IV-arter, der igennem EU-Habitatdirektiv er udpeget som særligt sårbar og truet dyreart. Jf. habitatdirektivet gælder det, at bilag IV-arterne ikke må slås ihjel, og der er forbud mod fortsættelig forstyrrelse eller ødelæggelse af deres yngle-og rasteområder, hvis dette har konsekvenser for arten i dens udbredelsesområde. 

Efter ekstern vurdering og besigtigelse af planområdet er der udpeget en række træer, eksisterende sekundære bebyggelser, samt del af primær bebyggelse, der kan have betydning for flagermus. Lokalplanen fastsætter derfor en række bestemmelser med henblik på at beskytte flagermus. Det indebærer bl.a. at der skal udarbejdes en nedrivningsplan for udpegede bebyggelser, og at pleje af udpegede træer skal foregå inden for bestemte perioder af året. Derudover kan fældning af udpegede træer først ske efter Holbæk Kommunes konkrete vurdering og tilladelse. 

En række poppeltræer samt en navr i skel mod syd, ahorntræet mod Kalundborgvej, samt lindetræet i midten af gårdarealet vurderes at have betydning for flagermus. 

De udpegede sekundære bygninger er alle i træ og har sprækker, der er tilstrækkeligt store til, at flagermus kan komme ind i bygningerne.  

Del af primær bebyggelse, der kan huse flagermus, er loftsarealet på en tidligere stald/garage. I den sydvendte gavl under kip er et udluftningshul uden rist, der tillader flagermus at komme ind. 

 

Sundhed og trivsel

Forebyggelse af støj

Lokalplanområdet rummer en støjproblematik fra biltrafikken på Kalundborgvej. Lokalplanen fastsætter derfor bestemmelser for støjreducerende tiltag, der skal afhjælpe problematikken på både indendørs og udendørs arealer. Det indebærer bl.a. at der etableres støjafskærmninger, og at bebyggelser udstyres med støjreducerende vinduer. Det skal dokumenteres, at støjkravene kan overholdes. 

 

Socialt og rekreativt indhold

De nye boligbebyggelser får mindre forhaver og baghaver, hvor der er mulighed for at være privat. Dertil vil ca. 35% af planområdet være udlagt til fælles friareal, der deles mellem beboerne i boligerne og brugerne af institutionen. Friarealerne vil rumme forskellige zoner, der både inviterer til aktivitet eller stille ophold. På denne måde vil der være gode muligheder for forskellige grupper, og lægge op til, at grupperne mødes og interagerer på tværs. 

Planområdet rummer en del vegetation, der både har en stor naturværdi og en positiv virkning på menneskers velbefindende. Derfor skal lokalplanen sikre, at området forbliver med et grønt præg med mulighed for nye beplantninger. Lokalplanen giver også mulighed for at opføre mindre sekundære bygninger i fællesarealerne, som f.eks. legehus eller drivhus.

Planområdet er beliggende ca. 300 m. fra Holbæk Fjord, og der er direkte stiforbindelser, der leder til kysten via. Ørnevej, som er en tilstødende boligvej til Kalundborgvej. Derudover er Haveskoven, der er en del af Ladegårdsskovene, placeret ca. 2,5 km. fra planområdet.