Lokalplanens indhold
Delområder, anvendelser og vision
Planforslaget indbefatter planlægning for en Energiby med fire delområder med forskellige anvendelser. Lokalplanen fastlægger placeringerne på de forskellige delområder og tilegnede anvendelser, hvor maksimumshøjde-og areal bliver defineret.
I delområde 1 skal der være mulighed for at opføre et varmeværk, en genbrugsstation, et vandværk, en administrationsbygning og mindre anlæg til driften af tilhørende tekniske anlæg. Lokalplanen muliggør ydermere, at der i perioder, kan etableres genbrugsmarkeder i delområde 1.
I delområde 2 bliver der udlagt plads til forsinkelsesbassiner, som udelukkende må anvendes til håndtering af regnvand. Lokalplansområdet er beliggende tæt på Kalvemose Å, og forsinkelsesbassiner vil sikre, at Kalvemose Å ikke bliver belastet mere end den naurlige afstrømning til åen.
Delområde 3 bliver udlagt som et grønt område, som skal sikre, at lokalplansområdet bliver naturrigt og mangfoldigt med bevoksninger der har skovkarakter, som bidrager til at det tekniske anlæg indpasses i det omkringliggende landskab, samt får en betydning for biodiversiteten.
Delområde 4 bliver udlagt som et vej-,sti og parkeringsareal, som skal sikre, at lokalplansområdet ikke bliver trafikalt belastet og der er plads til alle besøgende og ansatte.
Lokalplanen er udarbejdet med det visionen om, at Energibyen vil kunne bidrage til den bæredygtige omstilling i Holbæk Kommune, hvor der er fokus på mere klimavenlige forsyningsmuligheder for fremtiden. Derfor giver lokalplanen også mulighed for at etablere faciliteter med informationsdeling indenfor delområderne, der kan anvendes som lærings-og informationspunkter. Området skal have karakter af et bæredygtigt område med genbrugsmaterialer på bygningernes facader, en omfattende beplantningsplan og områder med plads til sociale arrangementer. Disponeringen af lokalplanområdet er udarbejdet i samarbejde med FORS, som har lavet en helhedsplan for Energibyen, i samarbejde med Henning Larsen Arkitekter.
Illustrationer af Energibyen
Helhedsplan
Helhedsplanen tager udgangspunkt i en analyse af området, som er blevet udarbejdet i samarbejde med FORS. Afkastet af denne analyse omfatter seks opmærksomhedspunkter: byggelinjer præget af kirkeindsigtslinjer og motorvejen, topografi ift. regnvandshåndtering, eksisterende grønne elementer, vindforhold, vejadgang og områdets synlighed. Helhedsplanen er vedhæftet som bilag til denne lokalplan, og danner udgangspunktet for udarbejdelsen af denne lokalplan.
I helhedsplanen er der indtænkt en række plankoncepter under overskrifterne; Skab et samlende hjerte (den nordvestlige del af området), Integrer anlægget i naturen (primært den sydlige del af området) og Optimer trafik og flows i relation til kunder, medarbejdere og besøgende (den nordøstlige del af området ved adgangsvejen). Disse plankoncepter beskriver henholdsvis arkitektoniske og materiale-overvejelser, bæredygtighed (også social bæredygtighed), beplantningsovervejelser, strategi for regnvandshåndtering, landsskabstyper og biodiversitet. Derudover er der i helhedsplanen et omfattende fokus på de trafikale forhold, eftersom Energibyen vil tiltrække flere besøgende til området.
Lokalplanen har til formål at redegøre for mulighederne indenfor lokalplanområdet på baggrund af helhedsplanens indhold og relevante kortbilag, som slutteligt bliver udmøntet i regulerende bestemmelser.