Miljø

I forbindelse med udarbejdelsen af planforslaget, er det vurderet, at planforslaget skal miljøvurderes, og derfor gennemføres der en miljøvurderingsproces sideløbende med udarbejdelse af planforslaget. Det betyder, at der er udarbejdet en miljørapport, som offentliggøres samtidig med planforslaget.

Det er vurderet, at følgende miljøparametre skal indgå i miljørapporten:

  • Visuel effekt; En vurdering i forhold til landskabelig påvirkning, arkitektonisk udtryk og vurdering i forhold til kysten, da området er omfattet af kystnærhedszone.
  • Kirkeomgivelser; Dele af planområdet er omfattet af udpegning til kirkeomgivelser til henholdsvis Tveje Merløse kirke og Søstrup kirke, og der skal foretages en vurdering i forhold til påvirkning af kirkeomgivelser.
  • Fredede/bevaringsværdige bygninger; Der er ikke fredede eller bevaringsværdige bebyggelser indenfor området, men flere nabobebyggelser er bevaringsværdige. Langerød 2, 5,6 og 8, samt omfartsvejen 43, 41, 37, 35 og 33. Der skal foretages en vurdering af evt. påvirkning.
  • Regnvandshåndtering; Det er en forudsætning for projekternes realisering, at der kan udledes regnvand fra området til Kalvemose Å via regnvandsbassiner. Der skal redegøres for regnvandshåndering indenfor området. Dette har til formål at sikre ift. risiko for oversvømmelse i og udenfor lokalplanområdet. Plan for regnvandshåndtering omfatter derfor både hverdagsregn og ekstremregn.
  • Trafikafvikling og trafikstøj; Der skal foretages en vurdering af påvirkning i forhold til trafikafviklingen på Omfartsvejen som en følge af planområdets fremtidige tilkobling til Omfartsvejen. Endvidere skal der vurderes i forhold til øget trafikstøj på de nærliggende matrikler til den fremtidige vejføring. Ud fra resultatet af beregningen vil der blive vurderet om trafik til Energibyen vil påvirke trafikstøjen i området væsentligt.

Berørte myndigheder er blevet hørt om denne afgrænsning. Det blev vurderet, at de berørte myndigheder er:

  • Statslige myndigheder;
    • Stiftsøvrigheden (Roskilde Stift)
    • Kystdirektoratet
    • Vejdirektoratet
    • Energinet (og Cerius)
    • Museum Vestsjælland
  • Kommunale myndigheder;
    • Miljømyndigheder i Holbæk Kommune
    • Byggesagsmyndighed i Holbæk Kommune
    • Vejmyndighed i Holbæk Kommune

Afgrænsningen af miljørapporten blev sendt i høring fra den 23. april til den 7. maj 2024. Høringen blev gennemført i henhold til miljøvurderingslovens § 32 med henblik på afgrænsning
af miljøvurderingsrapportens indhold, med det formål, at give mulighed for at komme med bemærkninger til udkastet til afgrænsningen samt evt. forslag til emner, som skal have særligt fokus i planlægningen og miljørapporten.

Støj

Ved lokalplanens realisering åbner området op for besøgende og dermed vil der være en større mængde trafik ind og ud af området. Den øgede mængde trafik kan ligeledes medføre en øget mængde trafikstøj i området. Planområdet er i forvejen støjbelastet fra de omkringliggende veje, Holbækmotorvejen og Omfartsvejen. Planen vurderes kun at medføre en begrænset forøgelse af trafikstøjen i området på de nærmeste boliger.

Kommuneplanens bestemmelser om støj henviser til Miljøstyrelsens vejledende støjgrænser for veje, der fremgår af Miljøministeriets publikation ”Støj fra Veje” - vejledning nr. 4, 2007, ”Ekstern støj fra virksomheder” - vejledning nr. 5, 1984, ”Støjkortlægning og støjhandlingsplaner”.

Den vejledende grænseværdi på Lden 58 dB for påvirkninger af boliger med støj fra vejtrafik skal overholdes.

Ved lokalplanens realisering skal det sikres, at udendørs støjarealer støjafskærmes med nødvendige foranstaltninger, så Miljøstyrelsens vejledende grænseværdi overholdes.

Jordforurening

Der er ikke registreret jordforurening på grunden. Hvis der efterfølgende ved grave- og anlægsarbejdet konstateres jordforurening, skal arbejdet indstilles og kan først genoptages, når dette godkendes af Holbæk Kommune, som kan kontaktes på jord@holb.dk.

Fund og fortidsminder

Der er registreret ikke fredede fortidsminder indenfor lokalplanområdet, som har givet anledning til en arkæologisk forundersøgelse af området. I den forbindelse udtaler Museum Vestsjælland:

”Der blev fundet væsentlige fortidsminder i form af kogegruber fra bronzealderen, og gruber samt enkelte konstruktioner fra jernalderen. Da anlæggene lå relativ spredt, blev de undersøgt i forundersøgelsen, og der er derfor ikke grundlag for yderligere undersøgelser på stedet.”

Hvis der fremkommer fund indenfor lokalplanområdet, f.eks. i forbindelse med byggemodning. Jf. museumslovens § 25 kan bygherren eller den, for hvis regning et jordarbejde skal udføres på landjorden, forud for igangsætning af arbejdet anmode Museum Vestsjælland om en udtalelse. Såfremt der i forbindelse med grave- og anlægsarbejder konstateres fund af fortidsminder, skal den del af arbejdet, der berører fundet, straks indstilles, og fundet skal anmeldes til Museum Vestsjælland, jf. museumslovens § 27.Lokalplanområdet er ikke udpeget som et område med særlig kulturhistorisk interesse og/eller kulturmiljø.

Der er to beskyttede sten- og jorddiger der ligger i lokalplanens afgrænsning. De to digestrækninger der er ejerlavsdiger, hvoraf en mindre del er intakt stendige, sikres med lokalplanen. Lokalplanens realisering kræver at den nordlige digestrækning gennembrydes for at sikre vejadgang til området. Denne del er ikke stendige. Der skal inden gennembrud af diget ansøges om dispensation hos Holbæk Kommune.

Miljøvurdering

Der er foretaget en screening af planforslagets miljømæssige påvirkninger i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM) (LBK nr 1225 af 25-10-2018). Beslutningen om at foretage en miljørapport er jf. miljøvurderingslovens §8, stk. 1, nr. 3.

Planforslaget vurderes på baggrund af screeningen at kunne få væsentlig indvirkning på miljøet og er derfor omfattet af kravet om miljøvurdering.

Der er derfor udarbejdet en miljørapport til planforslaget. Miljørapporten er i høring sammen med planforslaget.