Tilladelser og dispensationer fra andre myndigheder

Efter planlovens § 16, stk. 2, skal redegørelsen angive om gennemførelse af lokalplanen er afhængig af tilladelse eller dispensation fra andre myndigheder end Kommunalbestyrelse.

Ophævelse af landbrugspligt

Lokalplanområdet er udlagt til landbrugsformål og realiseringen af lokalplanen og diverse beskrevne anvendelser forudsætter, at landbrugspligten ophæves jf. landbrugslovens §7.

Gennembrud af sten-og jorddige

Det er en forudsætning for realiseringen/etableringen af vejadgang-og forbindelser til/I lokalplanområdet, at beskyttede sten-og jorddiger kan gennembrydes. Dette indebærer at der skal ansøges om dispensation for at gennembryde diget. Holbæk Kommune er myndighed for ansøgning om dispensation for gennembrud af stendige.

Udledningstilladelse

Det er en forudsætning for realiseringen af lokalplanen, at bygherre får tilkendt udledningstilladelse af vand til Kalvemose Å, som er hydraulisk belastet.

Det er en forudsætning for realiseringen af lokalplanen, at planen for håndteringen af spildevand, herunder rent spildevand (kondensvand og filterskyllevand), godkendes af Holbæk Kommune.

Fjernelsesdeklaration

Det er en forudsætning for realisering af lokalplan, at der etableres støjafskærmning mod Holbækmotorvejen. Bygherre skal have tilkendt en fjernelses -deklaration af Vejdirektoratet, såfremt der bygges indenfor vejbyggelinjen som udspringer fra Holbækmotorvejen

Ekspropriation 

Det er en forudsætning for realisering af lokalplanen, at Energibyen kan tilgås vha. en adgangsvej, som tilsluttes Omfartsvejen. Adgangsgangsvejen skal bygges på dele af matrikler, hvor der potentielt skal eksproprieres.

I henhold til § 47 i Planloven kan der foretages ekspropriation af private ejendomme eller private rettigheder over ejendomme, når ekspropriationen vil være af væsentlig betydning for virkeliggørelsen af lokalplanen.

Ekspropriation kan kun ske under opfyldelse af en række betingelser:

• Der skal foreligge en vedtaget og offentligt bekendtgjort lokalplan (eller byplanvedtægt) på det tidspunkt, hvor der træffes beslutning om ekspropriation.

• Lokalplanen skal indeholde præcise og detaljerede bestemmelser om det projekt, der ønskes gennemført.
• Ekspropriation må kun ske til fordel for almenvellet (almene samfundsinteresser).
• Ekspropriation til fordel for en privat aktør er ikke udelukket, hvis ekspropriationen i øvrigt tjener almene samfundsinteresser. Der gælder imidlertid et skærpet krav til ekspropriationens nødvendighed, hvis ekspropriation skal ske til fordel for private.
• Ekspropriation skal være nødvendig og tidsmæssig aktuel for realisering af ekspropriationsformålet.
• Ekspropriationens omfang skal være rimeligt i forhold til det formål som der eksproprieres til.

For lokalplaner sendt i høring efter den 1. januar 2019, gælder desuden at adgangen til at foretage ekspropriation bortfalder, hvis ikke der er truffet beslutning inden 5 år efter lokalplanens offentliggørelse.

Det er kommunalbestyrelsen, der kan beslutte at ekspropriere i medfør af en lokalplan. Ved ekspropriationssagens gennemførelse skal kommunalbestyrelsen følge de processuelle regler for ekspropriation i vejlovens §§ 99-102.
En mere detaljeret gennemgang af betingelserne for ekspropriation og processen herfor kan bl.a. findes i Erhvervsstyrelsens ”Vejledning om ekspropriation efter planloven” og Vejdirektoratets ”Vejledning om ekspropriation efter vejloven”.