Bæredygtighed

Holbæk Kommunens strategi og handleplan for bæredygtig udvikling opstiller en række mål og indsatser for en bæredygtig udvikling, gennem nedsættelse af miljøbelastningen og bevarelse af biodiversiteten. For at indfri disse mål er det bl.a. besluttet at regnvand skal anvendes som en gevinst for byens rum og i videst muligt omfang bortledes lokalt. Planen er desuden vurderet i forhold til en række bæredygtighedsparametre, som beskrevet nedenfor.

Bymiljø og Lokale værdier

Grønne områder i byen 

Projektet tilføjer en offentlig grøn forbindelse til området. Det indre gårdrum skærmes imod vejstøj fra Lundemarksvej og vil blive belyst af sollys en stor del af dagen året rundt. 

Bebyggelse og arkitektonisk kvalitet 

Projektets arkitektur vil med en veldisponeret bygningskrop bidrage positivt til omgivelserne og den by-arkitektoniske værdi.  Projektet tager dels hensyn til de omkringliggende bebyggelser og egne friarealer.

Lokalområder og kulturarv

Projektet tilpasses det omkringliggende områdets postmoderne arkitektur med de gule teglsten samtidig med et nutidigt formsprog 

Transport og parkering

Lokalplanområdet ligger centralt i byen, og der er kollektive trafikforbindelser med stationen i gåafstand og busstoppesteder på Lundemarksvej. Alle parkeringspladser skal forberedes til fremtidige ladestandere for elbiler jf. Ladestanderbekendtgørelsen.

Landskab

Projektet bevarer det eksisterende landskab i videst mulig omfang således at terrænspringet i gårdrummet bibeholdes og afsluttes med en grøft til opsamling af regnvand. 

Ressourcer og miljø

Arealanvendelse og ressourcer

Byomdannelse og fortætning skal medvirke til at skabe en mere dynamisk og bæredygtig by og friholde de grønne områder for bebyggelse. Ved at placere omkring 200 ungdomsboliger på Lundemarksvej understøttes både den kollektive trafik og især de skoler og ungdomsuddannelser som ligger umiddelbart syd for området. Indpasning af ungdomsboliger på Lundemarksvej medfører til en blandet beboersammensætning og dermed opnå et mere bæredygtigt bysamfund.

Affald og genbrug

Affaldshåndtering og affaldssortering skal følge det til enhver tid gældende regulativ til husholdningsaffald ift. husholdningsaffald og erhvervsaffald skal følge det til enhver tid gældende regulativ for erhvervsaffald.

Regulativ for husholdningerne link

Tillæg til regulativ til husholdningsaffald link

Regulativ for erhvervsaffald Link

Vand og Klimasikring

Lokalplanen giver mulighed for at etablere løsninger for lokal afledning af regnvand så der ikke sker skade på bygninger i forbindelse med ekstremregn. Der planlægges for grønne tage, regnvandsgrøft i gårdmiljøet og forsinkelsesbassiner. 

 

Natur

Naturbeskyttelse og planteliv

Lokalplanen vil med bevarende bestemmelser sikre vejtræer langs Lundemarksvej og Konsul Bëyers Alle. Lokalplanen opfordres til anlæg at rekreative arealer anlægges med en høj biofaktor. 

Dyreliv

Området er beliggende i tæt byliv. Nyudlæg af rekreative arealer kan give levesteder for mindre dyr og insekter. 

Sundhed og trivsel

Sundhedstilstanden og rekreativt indhold

Lokalplanen indebærer, at min. 10 % af området udlægges som offentligt tilgængeligt fælles opholdsareal med lege- eller aktivitetspladser for unge mennesker. Området forbindes med stisystemer fra de omkringliggende boligkvarterer. Fra Holbæk station kan man via stier bevæge sig igennem Lundemarken og Jernstøberigrunden til den grønne kile umiddelbart vest for bebyggelsen og herfra ned til havnen. 

Det skal dokumenteres at støjkravene kan overholdes.