Bestemmelser

I henhold til lovbekendtgørelse nr. 1529 af 23. november 2015 om planlægning med senere lovændringer fastlægges hermed  følgende bestemmelser for det i §2 nævnte område.

Lokalplanens formål er: 

1.1 ​at fastsætte områdets anvendelse til centerformål. 

1.2 at fastsætte retningslinjer, for opførelse af nyt byggeri.

1.3 at fastlægge retningslinjer for trafikafvikling, vejadgang m.v.

1.4 at fastlægge offentligt tilgængelige stier og passager således at der sikres sammenhæng med det omgivende byområde.

2.1 Lokalplanområdet afgrænses som vist på kortbilag 1 og udgør 32.508 m².

2.2 Lokalplanområdet omfatter matrikel nr. 10al, 10l, 9bs og 10k, alle af Ladegården, Holbæk Jorder

2.3 Området er beliggende i byzone og forbliver i byzone.

3.1 Lokalplanområdet må anvendes til centerformål, herunder boliger, kulturelle formål, liberale erhverv, restauranter, caféer, serviceerhverv, med tilhørende parkering, tekniske installationer og servicearealer i overensstemmelse med §8-11.

4.1 Området opdeles i delområder vist på kortbilag 5.

4.2 Udstykning indenfor området skal ske i henhold til bebyggelsesplanens principper som angivet på kortbilag 3.

4.3 Udstykning kan ske per bolig.

For alle delområder gælder:

5.1 Ny bebyggelse skal opføres indenfor byggefelterne jf. kortbilag 5.

5.2 Bebyggelsesprocenten må sammenlagt ikke overskride 90 %

5.3 Eksisterende terræn skal i videst mulig omfang bevares, men kan bearbejdes således at P-dæk, Terrasser o. lign. arealer kan etableres som vist på kortbilag 3 samt bilag 8 - snit.

For delområde A gælder:

5.4 Bebyggelsesprocenten for delområde A er 65 %

5.5 Bebyggelse skal opføres som rækkehuse, dobbelthuse eller etageboliger i de på kortbilag 5 viste byggefelter.

5.6 Bebyggelsen må maksimalt opføres i 3 etager der ikke overstiger 11,5 m fra terræn. Der gives herudover mulighed for at indrette tagterrasse på 2. og 3. etage.

5.7 Mindre bygninger som redskabsskure, cykelparkering skal placeres indenfor byggefeltet i en maksimal højde af 2,5 meter maksimal 8 m2 per bolig.

5.8 Der er mulighed for at opføre fælleshus indenfor byggefeltet.

For delområde B gælder:

5.9 Bebyggelsesprocenten for delområde B er 165 %

5.10 Bebyggelse skal opføres som punkthuse i det på kortbilag 5 viste byggefelt.

5.11 Bebyggelsen må maksimalt opføres i 6 - 8 etager som angivet på kortbilag 5, med en bygningshøjde, der ikke overstiger 20 m for den bygning som er 6 etager, 23 m for den bygning som er 7 etager og 26 m for de bygninger som er 8 etager som vist på bilag 7. Bygningshøjden måles over færdigt terræn som vist på bilag 8 - snit. Der kan indrettes tagterrasse på taget af 5. etage for de bygninger der er 6 etager høje og på 7. etage for de bygninger som er 8 etager.

5.12 Parkering kan ske i en delvist overdækket parkeringskælder i delområdet. En sådan parkeringskælder må opføres i skel og udenfor byggefeltet.

5.13 Der er mulighed for at opføre fælleshus indenfor byggefeltet.

For delområde C gælder:

5.14 Bebyggelsesprocenten for delområde C er 60 %

5.15 Bebyggelse skal opføres som rækkehuse eller dobbelthuse i de på kortbilag 5 viste byggefelter.

5.16 Bebyggelsen må maksimalt opføres i 2 etager der ikke overstiger 8,5 m fra terræn.

5.17 Byggefelterne er fastlagt med en facadelinje placeret 5 m fra skel parallelt med boligvejen.

5.18 Mindre bygninger som carporte, redskabsskure, cykelparkering og affaldsstationer skal placeres indenfor byggefeltet i en maksimal højde af 2,5 meter maksimal 20 m2 per bolig.

5.19 Der er mulighed for at opføre fælleshus indenfor byggefeltet. 

For delområde D gælder:

5.20 Bebyggelsesprocenten for delområde D er 80 %

5.21 Bebyggelse skal opføres som etageboliger i de på kortbilag 5 viste byggefelter.

5.22 Bebyggelsen må maksimalt opføres i 4 etager jf. kortbilag 5 der ikke overstiger 14,5 m fra terræn. Der kan indrettes tagterrasse på taget af 2. og 3. etage

5.23 Bebyggelsen kan opføres som en randbebyggelse ud mod Lundemarksvej i henhold til bebyggelsesprincipperne vist på kortbilag 3.

5.24 Mindre bygninger som redskabsskure, cykelparkering og affaldsstationer skal fortrinsvis placeres indenfor byggefeltet i en maksimal højde af 2,5 meter.

5.25 Der er mulighed for at opføre fælleshus indenfor byggefeltet.

For delområde E gælder:

5.26 Bebyggelsesprocenten for delområde E er 65 %

5.27 Bebyggelse skal opføres som etageboliger i de på kortbilag 5 viste byggefelter.

5.28 Bebyggelsen må maksimalt opføres i 3 etager jf. kortbilag 5, der ikke overstiger 12 m fra terræn. Der gives herudover mulighed for at indrette tagterrasse på 2. og 3. etage.

5.29 Mindre bygninger som carporte, redskabsskure, cykelparkering og affaldsstationer skal fortrinsvis placeres indenfor byggefeltet i en maksimal højde af 2,5 meter.

5.30 Bebyggelsen kan opføres som en randbebyggelse ud mod Lundemarksvej i henhold til bebyggelsesprincipperne vist på kortbilag 3.

5.31 Der er mulighed for at opføre fælleshus indenfor byggefeltet.

For delområde A og C gælder:

6.1 Til udvendige bygningssider: Facader skal fremstå i teglsten i røde, gule eller brune nuancer eller pudset. Murværk kan stå blankt, med mønster i murværket som vist på bilag 9 – referencer eller vandskuret, kalket, pudset eller filset m.v. Mindre felter kan udføres i træ, metal eller naturskifer for at skabe et varieret arkitektonisk udtryk. Pudset overflade eller bygningsdele i træ skal fremstå i farver jf. farveskala som angivet på bilag 10. 

6.2 I delområde A kan facader ligeledes fremstå i teglspån eller naturskifer. 

6.3 Tage skal udføres med røde, brune eller sorte nuancer tagsten med max glanstal på 10, sort eller grå tagpap eller skifer i dæmpede mørke farver. Vegetationstag som sedumtag kan også anvendes.

6.4 Altaner skal udføres som en integreret del af arkitekturen som vist på illustration 17.

6.5 Kviste skal udføres som facade- eller heltagskviste. Kvistenes dimensioner skal placeres vertikalt på linje med andre vinduestyper i facaden se illustration 18.

6.6 Der må maksimalt opsættes kviste og ovenlysvinduer i, hvad der samlet svarer til 1/3 af facadens længde. Ovenlysvinduers rammer skal fremstå i mørk neutral farve.

6.7 Der må opsættes ikke-reflekterende solfangere/solceller. Solfangere/solceller kan integreres i facader eller i tagfladerne.

6.8 Ventilationsanlæg, udvendige kabler og lignende skal etableres som en del af arkitekturen.

6.9 Mindre bygninger som carporte, redskabsskure, cykelparkering og affaldsstationer skal gives en udformning og et udseende der er i overensstemmelse med den øvrige bebyggelse i delområdet.

For delområde B gælder:

6.10 Facader skal fremstå i pudset hvid eller i teglsten i røde, gule eller brune nuancer. Murværk kan stå blankt eller med mønster i murværket som vist på bilag 9 – referencer eller vandskuret, kalket, pudset eller filset m.v. Mindre felter kan udføres i fx træ, naturskifer eller metal for at skabe et varieret arkitektonisk udtryk.

6.11 Taget skal udformes med taghældning på minimum 15 % som ensidig taghældning uden reflekterende overflade med max glanstal på 10, sort eller grå tagpap eller skifer i dæmpede mørke farver. Vegetationstag som sedumtag kan også anvendes.

6.12 Bygningskroppen skal udformes skulpturelt, som en sammenstilling af murede flader, vertikale glasbånd i samspil med integrerede altaner, enkeltvinduer og vinduesbånd, der gerne må løbe omkring bygningskroppens hjørner, jf. illustration 3 - af punkthusbebyggelse i nærområdet.

6.13 Altaner skal udføres som en integreret del af arkitekturen som vist på illustration 17.

6.14 Ventilationsanlæg, udvendige kabler og lignende skal etableres som en del af arkitekturen og kan med fordel placeres under taget så bygninger får lidt mere højde over øverste etage.

6.15 Mindre bygninger som carporte, redskabsskure, cykelparkering og affaldsstationer skal gives en udformning og et udseende der er i overensstemmelse med den øvrige bebyggelse i delområdet.

For delområde D og E gælder:

6.16 Til udvendige bygningssider: Facader skal fremstå i teglsten i røde, gule eller brune nuancer. Murværk kan stå blankt eller med mønster i murværket som vist på referencefotos. Mindre felter kan udføres i træ, metal, naturskifer eller vandskuret, kalket, pudset eller filset m.v.  for at skabe et varieret arkitektonisk udtryk.

6.16 Tage skal udføres med røde eller mørke nuancer tagsten med max glanstal på 10, sort eller grå tagpap eller skifer i dæmpede mørke farver. Vegetationstag som sedumtag kan også anvendes.

6.17 Altaner skal udføres som en integreret del af arkitekturen som vist på illustration 17.

6.18 Kviste skal udføres som facade- eller heltagskviste. Kvistenes dimensioner skal placeres på linje med andre vinduestyper i facaden som vist på illustration 18.

6.19 Der må maksimalt opsættes kviste og ovenlysvinduer i, hvad der samlet svarer til 1/3 af facadens længde. Ovenlysvinduers rammer skal fremstå i mørk neutral farve.

6.20 Der må opsættes ikke-reflekterende solfangere/solceller. Solfangere/solceller kan integreres i facader eller i tagfladerne.

6.21 Ventilationsanlæg, udvendige kabler og lignende skal etableres som en del af arkitekturen.

6.22 Mindre bygninger som carporte, redskabsskure, cykelparkering og affaldsstationer skal gives en udformning og et udseende der er i overensstemmelse med den øvrige bebyggelse i delområdet.

Illustration 17: Altaner skal udføres som en integreret del af arkitekturen

Illustration 18: Kviste skal placeres på linje med andre vinduestyper i facaden.

Illustration 19: De høje punkthuse skal udformes skulpturelt, som en sammenstilling af murede flader, vertikale glasbånd i samspil med integrerede altaner, enkeltvinduer og vinduesbånd, der gerne må løbe omkring bygningskroppens hjørner. 

 

Illustration 20: Facader og arkitektur kan referere tilbage til områdets tidligere bygningers industrielle karakter af med blank murværk, kalkede overflader store støbejernsvinduer. Inspiration til jernstøberiets bygningers fremtræden kan ses herover samt i illustration 1 og 2 og bilag 9

Lokalplanen opfordrer bygherre til at vælge løsninger der er designet til at kunne blive repareret, adskilt og genbrugt f.eks. anvende kalkmørtel ved opmuring for at muliggøre fremtidig afrensning og genbrug.

 

 

 

7.1 Vejadgang til delområde A, B, D og E skal ske fra Lundemarksvej ad nyetableret adgangvej på matrikel 10k. Der er udlagt areal til fælles vejadgang og parkeringsarealer med omtrentlig beliggenhed som vist på kortbilag 5.

7.2. Vejadgang til delområde C skal ske fra Skyttensvej.

7.3 Stamvej udlægges i 10 m bredde og anlægges med 7 m kørebane og 1,5 m cykel-/ gangsti på hver side af kørebanen. Boligveje skal anlægges i 5,5 m bredde, med 1,5 m cykel / gangsti etc. Se kortbilag 7 vejprofil.

7.4 Der skal anlægges parkering til etageboliger svarende til:

1 parkeringsplads pr. bolig

1 parkeringsplads pr. 50 m², liberalt erhverv, serviceerhverv, institution o.l.

7.5 Der skal anlægges parkering til række-/dobbelthuse svarende til:

1 ½  parkeringsplads pr. bolig.

1 parkeringsplads pr. 50 m², liberalt erhverv, serviceerhverv o.l.

7.6 Parkeringskrav til offentlige formål fastsættes i hvert enkelt tilfælde med udgangspunkt i de generelle krav til p-­pladser i Holbæk by, der er fastsat i de generelle rammer for Holbæk by.

8.1 Facadeskiltning kan ske i mindre skiltebånd eller med enkeltbogstaver/reliefbogstaver. Bogstavhøjden må ikke overstige 50 cm.

8.2 Facadeskilte skal begrænses til stueetagen, og skal samordnes med den øvrige skiltning inden for samme facade.

8.3 Belysning af skilte skal være nedadrettet. Lysskilte eller belyste skilte skal være afdæmpede og må ikke blænde, pulsere eller blinke.

9.1 Der skal etableres opholdsarealer i sammenhæng med boligerne jf. principperne vist i illustrationsplanen samt kortbilag 6. Envidere skal der i videst muligt omfang indarbejdes mulighed for etablering af altaner, haver og tagterrasser for den enkelte bolig.

9.2 De fælles fri-/opholdsarealer skal ved afskærmning, tilplantning, tilsåning, befæstelse m.v. gøres egnet til formålet. Beplantning langs adgangsvej skal etableres som allétræer og de grønne friarealer skal beplantes med lav skærmende beplantning og enkeltstående træer jf. kortbilag 6. 

9.3 Der skal etableres støjhegn langs ny parkeringskælder mod nabo mod øst og vest. Hegnet kan udformes med grøn beplantning ind mod nabohaver og være i højde med terrændæk. Hegnet skal sikrer naboer mod såvel støj- som lysgener.

9.4 Hegn mod vej, sti og fællearealer skal plantes på egen grund, mindst 0,30 m fra skel. Hegn skal etableres som levende hegn, eventuelt suppleret med trådhegn i en højde af maks. 1,5 m.

9.5 Funktioner som f.eks. boldbane, naturlegeplads, legekrat, bålplads etc. jf. § 3.5 skal underordne sig det overordnede landskabsudtryk.

9.6 Beplantning skal ske med egnstypiske træer og buske, f.eks. syren, bøg, eg, ask, røn, ribs, fuglekirsebær, tjørn, lind eller hassel.

9.7 Offentligt tilgængelige stier og passager skal etableres som vist på kortbilag 6 således at der sikres sammenhæng med det omgivende byområde.

9.8 Legepladser skal anlægges med en placering og udstrækning som vist på kortbilag 6

9.9 Henstilling af køretøjer over 3.500 kg, både, campingvogne, containere, oplag (herunder henlæggelse af materiale og materiel) og lignende må kun finde sted i bygninger eller dertil indrettede, tæt hegnede aflukker.

10.1 Udendørs belysningsanlæg skal udføres som nedadrettet belysning eller som lav pullertbelysning der ikke medfører blændingsgener.

11.1 Tekniske anlæg og installationer, herunder el­ og gasskabe samt ventilation skal være i samspil med områdets arkitektur. Transformerstationer skal indpasses i området under hensyn til at de bliver så lidt synlige som muligt og placeres under hensyntagen til nabobebyggelse.

11.2 Ledninger skal føres i jorden.

11.3 Renovationsbeholdere skal placeres i mindre bygninger, eller skal placeres og afskærmes, således, at de i videst mulig omfang ikke er synlige fra veje, stier og fælles friarealer og fremtræder tilpasset og underordnet områdets karakter.

11.5 Solfangere, solpaneler, solceller og lignende solenergianlæg skal opsættes som en integreret del af bebyggelsen.

11.6 Afledningskoefficienten for området er jf. spildevandsplanen maksimalt 0,50. På det areal, hvor afledningskoefficienten overstiges, skal regnvand håndteres via LAR - lokal afvanding af regnvand (tagvand og overfladevand fra belægninger).

Eksempler på LAR-løsninger er regnvandsgrøfter/lavninger til fordampning, regnvandsbassin til fordampning, grønne tage og beplantning på lodrette vægge.

Afledningskoefficient angiver, hvor stor en brøkdel af regn- og overfladevand, der maksimalt må afledes til det offentlige kloaksystem fra en ejendoms areal. En afledningskoefficient på 0 svarer til at intet overfladevand må afledes til kloaksystemet. Hvorimod en afledningskoefficient på 1 svarer til, at overfladevand fra hele matriklens samlede areal må afledes til kloaksystemet.

Jordforurening

12.1 Inden for lokalplanområdet er kortlagt jordforurening dels på vidensniveau V1 og V2. Der skal inden byggearbejde påbegyndes søges tilladelse efter jordforureningslovens § 8. Holbæk Kommune er myndighed.

Fund og fortidsminder

12.2 Der er tidligere registreret fund inden for lokalplanområdet. Der kan fremkomme yderligere fund, f.eks. i forbindelse med byggemodning. Jf. museumslovens § 25 kan bygherren eller den, for hvis regning et jordarbejde skal udføres på landjorden, forud for igangsætning af arbejdet anmode Holbæk Museum om en udtalelse. Såfremt der i forbindelse med grave­ og anlægsarbejder konstateres fund af fortidsminder, skal den del af arbejdet, der berører fundet, straks indstilles, og fundet skal anmeldes til Holbæk Museum, jf. museumslovens § 27.

Støj

13.1 Det er en forudsætning for projektets realisering, at området udformes, så Miljøstyrelsens til enhver tid gældende vejledende grænseværdier for vejtrafikstøj og støj for virksomheder kan overholdes.

13.2 Der skal foretages støjreducerende tiltag som f.eks. støjreducerende vinduer i facader ud mod Lundemarksvej og, i det omfang det er nødvendigt, mod Konsul Beÿers Alle og Skyttensvej for at holde grænseværdien for støj indendørs for åbne vinduer på 46 db. Ligeledes skal opholds- og sovearealer, for så vidt det er muligt, orienteres mod boligens stille facade.

14.1 Der skal oprettes en grundejerforening med medlemspligt for samtlige ejere af ejendomme indenfor lokalplanområdet. Grundejerforeningen skal oprettes på sælgers foranledning, senest når 50 nye boliger er taget i brug.

14.2 Grundejerforeningen skal forestå drift og vedligeholdelse af friarealerne, drift og vedligehold af anlæg for regn- og spildevand samt vedligeholdelse af den private fællesvej og parkeringsarealer. Herudover påhviler det grundejerforeningen selv at udarbejde dens vedtægter, som skal godkendes af Kommunalbestyrelsen.

15.1 Ny bebyggelse må ikke tages i brug før bebyggelsen, eller delområde hvori bebyggelsen er placeret, er tilsluttet kollektiv varme­ og vandforsyning (naturgasnettet), samt de fælles private og offentlige anlæg for regn- og spildevand er etableret.

15.2 Inden ibrugtagning af ny bebyggelse skal der etableres parkeringspladser jf. § 7.3 og § 7.4 samt de fælles friarealer, stier og legepladser skal være anlagt og beplantede inden for det enkelte delområde.

16.1 Lokalplan 2.16 ”Lundemarken” aflyses for så vidt angår den del, der er sammenfaldende med dette lokalplansområde, som anført i §2.

17.1 Indtil forslaget er endeligt vedtaget af Kommunalbestyrelsen må området ikke udnyttes på en måde, der kan foregribe indholdet af den endelige plan. Det gælder efter planlovens § 17 et midlertidigt forbud mod udstykning, bebyggelse og ændring af anvendelse. Den eksisterende lovlige anvendelse af ejendommen kan fortsættes som hidtil.

17.2 Når fristen for fremlæggelse af indsigelser og ændringsforslag er udløbet, kan Kommunalbestyrelsen give tilladelse til at ejendommen ændres eller bebygges i overensstemmelse med forslaget. Disse midlertidige retsvirkninger gælder fra datoen for forslagets offentliggørelse og indtil forslaget er endelig vedtaget, dog højst indtil et år efter offentliggørelsen.

18.1 Efter kommunalbestyrelsens endelige vedtagelse og offentliggørelse af lokalplanen må de ejendomme, der er omfattet af planen, ifølge planlovens § 18 kun udstykkes, bebygges eller i øvrigt anvendes i overensstemmelse med planens bestemmelser.

18.2 Den eksisterende lovlige anvendelse kan fortsætte som hidtil. Lokalplanen medfører heller ikke i sig selv krav om etablering af de anlæg m.v. der er indeholdt i planen. Lokalplanen tinglyses ikke på de ejendomme, der er omfattet af planen, men indberettes til plandata.dk

18.3 Kommunalbestyrelsen kan meddele dispensation til mindre væsentlige lempelser af lokalplanens bestemmelser på betingelse af, at det ikke ændrer den særlige karakter af det område, der søges skabt ved lokalplanen. Mere væsentlige afvigelser fra lokalplanen kan kun gennemføres ved tilvejebringelse af en ny lokalplan.

19.1 Forslag til lokalplan 2.95 er vedtaget af Kommunalbestyrelsen den 17. juni 2020