Lokalplanens indhold
Visionen for boligområdet er at skabe et kvarter med egen identitet bygget op omkring sunde, solide og veldisponerede boliger omkranset og gennemskåret at grønne, landskabelige rum af høj kvalitet. Et kvarter hvor der både er plads til at dyrke det individuelle og det kollektive. Bebyggelsen kommer til at bestå af forskellige rækkehuse eller dobbelthuse, som giver indtryk af et varieret og sammensat kvarter. De forskelligartede boliger, hvor der er stor variation i både størrelser og disponering, gør bebyggelsen attraktiv for både familier, unge par og seniorer. Netop den demografiske sammensætning er én af bebyggelsens store styrker og det vil påvirke livet mellem husene, at Kalvehaven er en rummelig ny bydel, hvor forskellighed blandt beboerne er et aktiv.
Bebyggelsen bliver boliger i et plan og udføres med facader i mursten, tage med mørke betontegl og vinduer i træ-alu. Indvendigt apteres alle boligerne med gode og sunde materialer med fokus på godt indeklima. Mindre bygninger så som skure og carporte udføres i sortmalet træ. Materialevalget sikrer minimalt vedligehold, og samtidig patinerer bygningsmassen pænt, og forædles over tid. Endvidere sikrer gode dagslysforhold, og adgang til grønne udearealer, at det nye boligkvarter giver de bedste forudsætninger for trivsel og livskvalitet hos de mange nye beboere. Boligerne har flere steder forskydninger i facadelinjerne for at give et bedre privatliv i den enkelte bolig. Andre steder terrasserer rækkehusene i takt med terrænets topografi, og giver indtryk af en bebyggelse der underordner sig landskabets former. Det har været vigtigt at skabe en bebyggelse med en vis tæthed, både for at styrke den sociale sammenhængskraft i det nye kvarter, men også for at skabe veldefinerede, grønne uderum, og et godt mikroklima omkring husene. Bebyggelsen omkranses således af lægivende beplantning, både eksisterende og ny beplantning, som også finder vej ind i områdets grønne kiler. Det er med til at sikre et godt vindmiljø og dermed høj anvendelighed på de fælles og de private udearealer.
Boligerne har private opholdszoner både mod adgangsvejene og mod de grønne kiler mellem husene og husene er grupperet i mindre sektioner, så den samlede bebyggelse fremtræder i en menneskelig skala, med mange passager fra vejene ind i de fælles grønne kiler på havesiden. Det samlede boligområde vil fremstå varieret, grundet de forskellige rækkehuse og tilpasningen til terrænforholdene, men materialevalget vil sikre at området alligevel opleves arkitektonisk sammenhængende og harmonisk.
Boligerne har parkeringsplads på egen grund og mange med garager mod adgangsvejene. Øvrig parkering, til eksempelvis gæster, sker i små lommer spredt rundt langs adgangsvejene. På samme måde afvikles affaldshåndteringen delvis ved egen bolig (f.eks. bio og restaffald) og delvis ved decentralt placerede molokker rundt i bebyggelsen (f.eks. metal, papir, pap og plastisk).
Boligområdet får vejadgang fra Roskildevej og derudover etableres der stiforbindelse til boligområdet Lille Grandløse nord for og Lille Grandløse Landsby syd for, mens et forgrenet net af stier til blødetrafikanter giver fine gåture og hundelufteruter rundt i det nye kvarter. Sammen med områder til leg, boldspil, ophold og et fælleshus med udsigt til ét af vådområderne styrkes det sociale liv mellem husene, og der dannes grobund for et trygt og vedkommende naboskab.
Områdets beplantning kommer til at bestå af en stor variation af plantearter, dog sammensat af hjemmehørende arter for at sikre høj biodiversitet i form af et rigt dyre- og planteliv, men også for at sikre at planterne kan trives i området og give området en grøn attraktiv karakter. Derudover tilpasses plantearterne til de enkelte lokaliteter indenfor planområdet. I vådområderne er de dominerende arter pil og el, mens græs- og engområderne domineres af blomstrende træer og buske samt frugttræer. Boligernes terrasser adskilles af plankeværk, mens der er åbent ud mod de grønne, fælles friarealer således at der er kig til det omkringliggende landskab. Der vil være engområder under træerne langs randen af planområde samt udvalgte steder under træerne i det grønne, rekreative friarealer mellem boligerne.
Beplantningsbæltet med egetræer og fuglekirsebær mod syd vil fremstå som en grøn kile med en skovaktigkarakter mellem den nye boligbebyggelse og Ll. Grandløse landsby, således at de to områder fortsat vil opleves som to selvstændige områder med hver deres karakter. Mod Roskildevej vil randplantningen bestå af lundplantninger med eg og fuglekirsebær, mens der under træerne vil være enggræs. Derudover vil der være et støjmur med både stedsegrønne og løvfældende klatreplanter.
I forbindelse med realiseringen af lokalplanen vil der skulle udføres en række terrænreguleringer for at indpasse bebyggelsen i det eksisterende kuperede landskab. Det har været en målsætning med planlægningen af bevare områdets kuperede karakter, men for at muliggør etablering af boliger, veje og regnvandshåndtering er det nødvendigt at terrænregulerer i området. Terrænregulering sker ud fra en samlet plan, der på den ene side sikrer landskabstrækkene og den eksisterende natur men samtidig sikre fremtidig bebyggelse mod hverdagsregn samt skybrud. Byggemodningen og terrænreguleringen integrer bl.a. vandhåndtering i de rekreative arealer. I forbindelse med byggemodningen terræn reguleres der som udgangspunktet i 1:3 men i de rekreative arealer hvor regnvandsbassiner integreres anlægges de med 1:4, tættere ved bebyggelsen og i områder, hvor der ikke sker færdsel kan der terrænreguleres i 1:2.