Energi og forsyning
Området er i øjeblikket markjorde og der er ikke nedlagt ledninger, hverken til vandforsyning, spildevandshåndtering, varme- eller strømforsyning. Der er ældre markdræn til håndtering af regnvand. Disse forsøges bevaret så vidt muligt alt efter drænenes tilstand og placering.
Energiforsyning
SEAS/NVE er netselskab og elleverandør i området, dvs. de har ansvaret for en sikker elforsyning i området. Der kan frit vælges elleverandør. Elleverandørselskabet er det selskab, der sælger el til slutbrugerne.
Varmeforsyning
Området ligger udenfor kollektivt varmeforsyningsområde og der er ikke længere hjemmel i Planloven til at fastlægge tilslutningspligt som forudsætning for ibrugtagning af nybyggeri. Projektudvikler er i dialog med FORS vedr. muligheden for etablering af fjernvarmeforsyning til planområdet. Ændring og udvidelse af fjernvarmenettet, samt opførelse, udvidelse og nedlæggelse af blokvarmecentraler med en varmekapacitet på 0,25 MW eller mere skal godkendes af Kommunalbestyrelsen jf. Projektbekendtgørelsen (Bekendtgørelse nr. 1794 af 2. december 2020).
Vandforsyning
Området forsynes med vand fra FORS Vand A/S og ny bebyggelse forudsættes tilsluttet vandforsyning herfra.
Regn- og spildevand
Området skal udelukkende spildevandskloakeres og alt regnvand skal håndteres inden for lokalplanområdet. Udvikler har fortaget geotekniskeundersøgelser som viser, at jordens nedsivningsevne indenfor planområdet ikke er god, hvorfor nedsivning af regnvand ikke vurderes som en mulighed. Lokalplanen udlægger derfor arealer grøfter og regnvandsbassiner således at hverdagsregn og en 100 års skybrudshændelse kan håndteres indenfor planområdet, hvilket er i overensstemmelse med Holbæk Kommunes Spildevandsplan 2020-2030. Regnvandet kan forsinkes, fordampes og/eller udledes til Kalvemose Å. Udledninger til Kalvemose Å må ikke overstige 0,3l/s. red ha. Der skal således etableres et regnvandsbassin på mindst 4.250 m3 hvoraf stuvningsvolumenet udgør ca. 3.500 m2.
Vejvand der udledes til Kalvemose Å skal renses. Det kan være naturlig rensning via grøfter, vegetation, siv osv. Alternativ hertil er udledning gennem sandfang, olieudskillerfunktion og evt. regnvandsbassin. Ved udledning til dræn, der løber til Kalvemose Å, skal der ansøges om udledningstilladelse.
Området skal skybrudssikres ved at tilbageholde overfladevand ved en 100 års-hændelse indenfor området uden at dette giver anledning til risiko for bygninger, infrastruktur m.v. Dette kræver, at der skal kunne oplagres i størrelsesordenen yderligere ca. 5.000 m3 vand indenfor planområdet.
Mere information:
Generelt om etablering af spildevandsanlæg: Spildevandsanlægget skal etableres på privat anledning, og det kræver forsyningsselskabets godkendelse. Det forventes, at det udførte kloakanlæg kan overtages af forsyningsselskabet på visse vilkår. Tilslutning og overtagelse skal betragtes som et hele i forbindelse med tilladelsen til udførelsen. Inden kloakanlægget udføres, skal der være truffet en aftale mellem forsyningsselskabet og den, der lader anlægget udføre, om den økonomiske afregning i forbindelse med forsyningsselskabets overtagelse af anlægget. Herunder skal der træffes aftale om kloaktilslutningsbidrag og eventuel godtgørelse for anlæggets værdi. Der skal yderligere træffes aftale om dimensioneringen af anlægget, før det eventuelt kan overtages af forsyningsselskabet. Det er forsyningsselskabet, der afgør, om det ønsker at overtage et privat fælles spildevandsanlæg.
Opfordring til bygherre: Holbæk Kommune opfordrer bygherre og projekterende til at kontakte de respektive forsyningsvirksomheder og myndigheder tidligt i projekteringsfasen med henblik på koordinering, råd og vejledning. Holbæk Kommunes myndighedsopgaver på spildevandsområdet, f.eks. spildevandstilladelser, varetages af Natur, Miljø og Vand. Tilslutning til den offentlige kloak skal færdigmeldes af autoriseret kloakmester til Holbæk Kommune. Tilladelse til etableringer af LAR-løsninger skal søges hos Natur, Miljø og Vand i Holbæk Kommune.
Eksempler på LAR: Se flere eksempler på løsninger til lokal håndtering af regnvand på www.laridanmark.dk