Bæredygtighed

Det nye boligområde udnytter en eksisterende arealreservation og indtager ikke nyt land til boligudvikling. Herved kan det eksisterende bymiljø og de lokale værdier udnyttes og understøttes. De vigtigste landskabelige og naturmæssige elementer indenfor området bevares og søges styrket i lokalplanen. Lokalplan regulerer på forskellige måder hvordan ressourcer og miljøet skal håndteres, f.eks. skal boligområdet håndtere regnvandet lokalt, hvor grundvandet og vandmiljøet beskyttes mod forurening. Lokalplanen giver med gode fællesarealer mulighed for at møde sine naboer både formelt og uformelt. Området sikres mod trafikstøj og der etableres gode fælles opholdsmuligheder med søen som et stort rekreativt og naturmæssigt aktiv. Boligområdet kan tilknyttes det eksisterende stinet og forbinde til nærområdets daglige gøremål, offentlig transport og større rekreative områder.

1 Bymiljø og lokale værdier

De nye rækkehuse får mindre haver, hvor man har mulighed for at være privat. Der er god mulighed for at møde boligområdets øvrige beboere i de fælles opholdsarealer mellem husene og i det store grønne område.

De primære fælles opholdsarealer er placeret, så man kan nyde solen fra syd og vest. Områdets sø vil virke kølende på varme dage, ligesom beplantning kan give mulighed for at opsøge skygge. Lokalplanområdet ligger i læ for vind fra nærområdets bebyggelse mod syd og vest, mens tæt beplantningen mod øst og nord skærmer for vinden her fra.

Den fleste nye bebyggelser orienterer sig mod syd og kan udnytte sollyset aktivt i forbindelse med opvarmning og lysindfald.

Lokalplanområdet ligger med gode stiforhold til både trafikmæssige og rekreative stier i den sydlige del af Holbæk. Der er gode muligheder for offentlig transport på Roskildevej. Med lokalplanen etableres en sikker trafikafvikling på Skagerakvej med nye helleanlæg, svingbaner og vejmarkering. Internt i området tages der trafikale foranstaltninger ved stikrydsning og med fortov langs fordelingsvej. Der udlægges 0,5 parkering på fællesområdet og 1 parkering på egen grund, hvilket opfylder kommunens parkeringsnorm 1,5 biler pr. tæt-lav bolig.

2 Landskab

Søen, der ligger i lokalplanområdet nordlige del udgør områdets største landskabsmæssige og naturmæssige værdi. Med fjernelse af opvækst og beplantning på den sydlige del af søen, vil den i højere grad blive et landskabelig kvalitet for området. Derudover ligger området skjult fra trafikerede veje og med nærhed til de større landskabelige områder som Holbæk Fælled og Kalvemose. Der er enkelte karakterfulde træer, som med lokalplanen bevares. Træerne kan fungere som pejlemærke og vil give det nye boligområdet noget karakter fra begyndelsen. Med den ændrede arealanvendelse fra håndværk til boligbebyggelse sker placeringen af de nye bebyggelser i tilknytning til den eksisterende by. Der inddrages dermed ikke nyt areal i det åbne land til byudvikling.

3 Natur

Som nævnt er søen området største naturmæssige aktiv. Søen er §3 beskyttet og det sikres i planen at søen ikke forurenes med overfladevand fra vej og parkering. Søen har stor naturmæssig værdi og det er vigtigt at der tages hensyn til søen og den tilknyttede biodiversitet. Den planlagte sti rundt om søen skal anlægges med respekt for dyre- og planteliv på søens bræmme. Alt anlægsarbejde omkring søen skal godkendes af Holbæk Kommune. På nordsiden af søen står en række høje træer, som er potentielle rastesteder for flagermus. Nogle af disse træer er også gået ud og har stor værdi for biodiversiteten. Disse træer bevares med lokalplanen og må ikke fældes. Derudover er det udpeget enkelte større træer i lokalplanområdet som om muligt skal bevares. Træerne kan sammen med søen og Kalve Å fungere som gode naturmæssige aktiver for spredning af dyreliv i den økologiske forbindelse mellem Kalvemosen og Holbæk Fælled.

4 Ressourcer og miljø

Lokalplanen udnytter eksisterende arealreservation og omdanner området til boligområde. Affaldshåndtering og affaldssortering skal ske som foreskrevet i Holbæk Kommunes affaldsregulativer. Der vil blive etableres fællesaffaldssortering, der max. placeres 50 meter fra fjerneste bolig. Regnvandet håndteres til lokalt med forskellige LAR-løsninger. Lokalplanen sætter bl.a. krav om anvendelse af permeable belægninger med mulighed for nedsivning, der ikke forurener søen, Kalve Å eller grundvandet.

De eksisterende bygninger på grunden er ikke længere anvendelige og kan rives ned.

5 Økonomi

Boligområdet er placeret i Holbæk by, hvor der er et bredt udvalg af offentlige og private servicefunktioner. Boligområdet kan anvende den eksisterende infrastruktur, som veje, stier og forsyningsledninger som vand, varme, og kloak mv. Udstykkes området til flere ejere stilles der i lokalplanen krav om etablering af en grundejerforening, som bl.a. skal varetage driften af fællesarealer.

6 Sundhed og trivsel

Der skal etableres støjafskærmning mod Skagerakvej, der beskytter boligområdet mod trafikstøj herfra. Stier igennem lokalplanområdet sikrer god adgang til de omkringliggende rekreative arealer og nærområdets indkøbsmuligheder og offentlig transport. Der etableres gode fællesområder centralt i lokalplanområdet, hvor beboerne kan mødes og børnene kan lege. Lokalplanen giver mulighed for opførsel af mindre bygninger i fællesområdet til f.eks. legehus, drivhus eller fælles skur. Fordelingsvejen og enkelte steder i fællesområderne belyses, så de opleves som trygge.