Lokalplanens indhold
Anvendelse og struktur
Lokalplanen udlægger området til offentlige formål, såsom skole og uddannelsesformål, daginstitutioner, fritids- og idrætsaktiviteter. Lokalplanen viderefører den eksisterende struktur, men giver mulighed for videre udvidelse af arealerne til fremtidig udvikling.
Lokalplanområdet opdeles i 3 delområder. Delområde A forbeholdes skole- og fritidsbebyggelse herunder småbygninger så som væksthuse til undervisningsformål samt udearealer herunder f.eks. boldbaner og atletikbane. Delområde B forbeholdes tand- og omsorgsklinik. Delområde C forbeholdes daginstitution. Alle delområder er med tilhørende vej- og parkeringsarealer.
Bebyggelsens udformning
Lokalplanen giver mulighed for opførelse af byggeri med en maksimal bygningshøjde på 11 meter over eksisterende terræn. Ny bebyggelse skal opføres inden for de på kortbilag 3 udpegede byggefelter til henholdsvis skolebebyggelse, tand- og omsorgsklinik og daginstitution.
Småbygninger og befæstelsesgrad
Lokalplanen giver mulighed for etablering af sekundær bebyggelser og småbygninger uden for de på kortbilag 3 angivne byggefelter. Blandt andet ønskes opført væksthuse, der kan anvendes til leg- og undervisningsformål, jf. nedenstående inspirationsbilleder.
Trafikbetjening
Plangrundlaget giver mulighed for etablering af vejadgang til lokalplanområdet fra Kattegatsvej. Vejadgangen vil fungere som byggepladsvej i anlægsperioden for tand- og omsorgsklinikken. På den måde adskilles større køretøjer fra den øvrige trafik til skolen. Efter endt anlægsperiode skal vejadgangen etableres som en permanent adgangsvej til tandklinikken. Der skal være mulighed for etablering af en sti for gående trafik, såfremt der etableres busstoppested i umiddelbar nærhed af klinikken. På den måde vil det for mange ikke længere være nødvendigt at krydse Bispehøjen, som det er tilfældet i dag. Gående ledes herved via det eksisterende stisystem.
Der skal sikres, at der i forbindelse med opførelse af tandklinik skal etableres en ny affaldsgård i forbindelse med vejadgangen og parkeringspladsen til tandklinikken. Ved etablering af permanent vejadgang vil den fremtidige håndtering af affald kunne ske fra Kattegatsvej. Dette vil fjerne en del af den tunge trafik fra skolens parkeringsplads og vil være medvirkende til øget trafiksikkerhed.
Plangrundlaget stiller krav om etabling af ny brandvej til lokalplanområdet ved Bispehøjen, såfremt nyt byggeri i delområde C opføres, idet det vil spærre for eksisterende brandvej. Brandvejen er kun til redningsformål og ønskes afskærmet med hegn/steler ud mod Bispehøjen. Der etableres ikke en overkørsel over fortov eller cykelsti.
Vej- og parkeringsarealer
Plangrundlaget stiller krav om etablering af et selvstændigt parkeringsareal ved den kommende tandklinik til ansatte og brugere. Klinikkens brugergruppe, funktion og areal udvides, og der forventes en øget trafik og et øget behov for parkering i umiddelbar nærhed af klinikken. Der skal derfor etableres en vejadgang fra Kattegatsvej, for at sikre, at der ikke sker gennemkørende trafik over skolens parkeringsplads. Ligeledes forventes der et større behov for handicapparkering, idet klinikken også omfatter en omsorgsklinik for særligt udsatte. Der stilles ligeledes krav om optimering af parkeringsareal ved skolen, når skolen udvides. Herunder at kørsel på skolens parkeringsareal i videst muligt omfang gøres ensrettet, da det efter vejmyndighedens vurdering er med til at forbedre trafiksikkerheden på skolens parkeringsareal, og da det er medvirkende til et bedre flow i trafikken på parkeringspladsen.
Lokalplanen fastsætter en parkeringsnorm på 1 p-plads pr. 100 m2 etageareal.
Ved fuld udnyttelse af byggefelt A, skal der udlægges yderligere minimum 33 parkeringspladser, herunder handicap-pladser svarende til gældende vejledninger og kys og kør-bane til hurtig afvikling af trafikken.
Ved fuld udnyttelse af byggefelt B, skal der udlægges minimum 12 parkeringspladser, inkl. Handicap p-pladser svarende til gældende vejledninger.
Parkeringspladsen ved daginstitutionen, Bispehøjens Børnegård forventes at kunne rumme det yderligere parkeringsbehov, der vil være ved en fremtidig udvidelse af arealet, men der bør ske en forbedring af parkeringspladsen af hensyn til trafiksikkerhed. Der skal derfor ved udnyttelse af byggefelt C være etableret i alt 29 parkeringspladser, 1 handicapparkeringsplads og 1 parkeringsplads til handicapbus.
Ved fuld udbygning vil der samlet set være 196 parkeringspladser, og med en parkeringsnorm på 1 p-plads pr. 100 m2 etageareal være et overskud af 8 parkeringspladser og 60 meters kys-og-kør spor svarende til 10 biler.
For at mindske behovet for faste parkeringspladser inden for området, er det ønsket at plangrundlaget giver mulighed for etablering af et kys-og-kør område, hvor børn til skolen kan sættes af og behovet for faste parkeringspladser således mindskes. Ved etablering af kys-og-kør område, kan der gøres brug af parkeringspladserne flere gange, hvorfor ovennævnte parkeringsnorm vurderes tilstrækkelig.
Der findes 808 cykelparkeringspladser ved Bjergmarksskolen og 30 cykelparkeringspladser ved Bispehøjens Børnegård. Cykelparkering findes både i tilknytning til indgangspartierne og rundt omkring i lokalplanområdet. Der skal etableres en selvstændig cykelparkering ved tandklinik. Lokalplanen skal sikre, at der tilstrækkelig med cykelparkering til børn, elever, patienter og personale.
Beplantning
Lokalplanen sikrer en bevaring af den eksisterende randbeplantning bestående af Eg (Quercus), Lind (Tilia) og spidsløn (Acer) rundt om hele lokalplanområdet. Randbeplantningen har funktion som sammenhængende fysisk og visuelt afskærmende beplantningsbælte omkring bebyggelse, som ønskes bevaret. Der bør som udgangspunkt ikke ske fældning af træer, men kun beskæring af undervegetation. Ved pleje bør det ikke være nødvendigt at fælde.
Figur 1: Foto af den eksisterende randbeplantning ved skolens vejadgang ad Bispehøjen set mod vest.
Friarealer og indretning
Områdets friarealer ønskes indrettet således, at der bygges videre på de eksisterende kvaliteter med blandt andet udnyttelse af eksisterende terrænspring til f.eks. indramning af legearealer og til siddetrin til ophold/læring. Jf. nedenfor viste inspirationsbilleder samt illustrationsplan af gårdrummenes indretning på figur 2. Plangrundlaget giver mulighed for at etablere integrerede forsinkelsesbassiner ved indretning af lege- og læringsarealer.
Fig. 2: Illustrationsplan der viser mulig indretning af udendørs leg- og læringsarealer.
Områdets udendørs idrætsfaciliteter i det sydøstlige hjørne af området ønskes udviklet med arealer til en række atletikdiscipliner og kunststofbane til fodbold – dette både til brug i for skole, fritidsordninger og foreninger, jf. illustrationsplanen figur 3.
Fig 3: Illustrationsplan, der viser mulig indretning af udendørs idrætsfaciliteter.
Fig 4: Kig fra området mod syd ud over fælleden.