Energi og forsyning
Energiforsyning
Andel A/S er netselskab og elleverandør i området, dvs. de har ansvaret for en sikker elforsyning i området. Der kan frit vælges elleverandør. Elleverandørselskabet er det selskab, der sælger el til slutbrugerne.
Varmeforsyning
Matrikel 21c og 21gg ligger indenfor forsyning med naturgas, som udfases. Fors A/S udlægger fjernvarme-ledninger i tæt nærhed til lokalplanområdet fra omkring år 2025. Lokalplanen arbejder således med at etablere (midlertidig) grøn opvarmning med eks. varmepumper, hvorefter området kan kobles til fjernvarmenet. Opvarmningskilde skal koordineres med FORS A/S.
NB. Der er forbud mod etablering af nye naturgasområder samt af el-varme, jf. ”Cirkulære nr. 5020 af 30. 11. 1988 om forbud efter varmeforsyningsloven mod etablering af elopvarmning i ny bebyggelse beliggende i kollektive forsyningsområder”.
Der er ikke længere hjemmel i Planloven til at pålægge tilslutningspligt til kollektiv forsyningen som forudsætning for ibrugtagning af nybyggeri. Området er i Holbæk Kommunens Varmeplan fra 1987 udlagt til individuel naturgasforsyning og pålagt tilslutningspligt. Tilslutningsbekendtgørelsens § 8 fastlægger tilslutningspligt for nybyggeri i forbindelse med byggetilladelsen, men Holbæk Kommune skal jf. Tilslutningsbekendtgørelsens § 17. stk. 3 dispenserer fra tilslutningspligten hvis den nye bebyggelse opføres som lavenergi jf. gældende bygningsreglement. Tilslutningspligt medfører ikke aftagepligt for naturgas.
Opvarmning må ikke ske ved etablering af oliefyr. I øvrigt gælder forbud jf. varmeforsyningsloven mod etablering af elopvarmning i ny bebyggelse i områder, der er eller bliver udlagt til kollektiv varmeforsyning.
Elvarmeforbuddet gælder ikke for varmepumper og lign. Såfremt varmeforsyning etableres som en blokvarmecentral kræver dette godkendelse jf. Projektbekendtgørelsen. Opførelse, udvidelse og nedlæggelse af blokvarmecentraler med en varmekapacitet på 0,25 MW eller mere skal godkendes af Kommunalbestyrelsen jf. Projektbekendtgørelsen § 15 (Bekendtgørelse nr. 818 af 4. maj 2021).
Vandforsyning
Daginstitutionen ligger indenfor forsyningsområdet til det almene vandforsyningsanlæg, FORS A/S. Ny bebyggelse forudsætter tilslutning til ovennævnte vandværk.
Vandforsyningen til den nye børneinstitution forventes håndteret inden for vandværkets nugældende indvindingstilladelse, idet der allerede i dag er institution på ejendommen.
Regn- og spildevand
Området er separatkloakeret, og er koblet på Holbæk rensningsanlæg. Spildevand skal ledes til den offentlige spildevandsledning.
Afløbskoefficienten er på 0,7 - alt regnvand derudover skal forsinkes indenfor området. Afløbskoefficienten angiver, hvor meget overfladevand, der direkte må afledes til regnvandsledningen. Hvis afløbskoefficienten overskrides, skal der anvendes andre metoder til håndtering af den vandmængde, der er større end den tilladte. Disse regnvandsmængder skal håndteres / forsinkes på egen grund, før eventuel afledning til regnvandsledning. Håndteringen /forsinkelsen kan ske ved forskellige LAR-løsninger eksempelvis ved underjordiske regnvandsfaskiner.
Det skal bemærkes, at afløb for regnvand jf. bygningsreglementet skal udføres, så bortledning, nedsivning eller vandansamling ikke medfører risiko for skader på bygninger eller bygningsdele eller andre ulemper, f.eks. gener for trafik og at tagvand - i så fald det ikke ledes til afløb - skal holdes på egen grund.
Der er i forbindelse med lokalplanens udarbejdelse lavet en undersøgelse af nedsivningsforholdene i området. Rapporten konkluderer, at størstedelen af lokalplanområdet ikke er egnet til nedsivning pga. jordforholdene. Der vil således arbejdes med regnvandsforsinkelse i form af eks. faskiner og beplantning.
Læs den geotekniske rapport her
Der skal søges om nedsivningstilladelse hos Holbæk Kommune.
Mere information:
Generelt om etablering af spildevandsanlæg: Spildevandsanlægget skal etableres på privat anledning, og det kræver forsyningsselskabets godkendelse. Det forventes, at det udførte kloakanlæg kan overtages af forsyningsselskabet på visse vilkår. Tilslutning og overtagelse skal betragtes som et hele i forbindelse med tilladelsen til udførelsen. Inden kloakanlægget udføres, skal der være truffet en aftale mellem forsyningsselskabet og den, der lader anlægget udføre, om den økonomiske afregning i forbindelse med forsyningsselskabets overtagelse af anlægget. Herunder skal der træffes aftale om kloaktilslutningsbidrag og eventuel godtgørelse for anlæggets værdi. Der skal yderligere træffes aftale om dimensioneringen af anlægget, før det eventuelt kan overtages af forsyningsselskabet. Det er forsyningsselskabet, der afgør, om det ønsker at overtage et privat fælles spildevandsanlæg.
Opfordring til bygherre: Holbæk Kommune opfordrer bygherre og projekterende til at kontakte de respektive forsyningsvirksomheder og myndigheder tidligt i projekteringsfasen med henblik på koordinering, råd og vejledning.Holbæk Kommunes myndighedsopgaver på spildevandsområdet, f.eks. spildevandstilladelser, varetages af Natur, Miljø og Vand. Tilslutning til den offentlige kloak skal færdigmeldes af autoriseret kloakmester til Holbæk Kommune. Tilladelse til etableringer af LAR-løsninger skal søges hos Natur, Miljø og Vand i Holbæk Kommune.
Eksempler på LAR: Se flere eksempler på løsninger til lokal håndtering af regnvand på www.laridanmark.dk