I henhold til Lov om planlægning (lovbekendtgørelse nr. 572 af 29. maj 2024 med senere ændringer) fastlægges hermed følgende bestemmelser for det i § 2 nævnte område.
1.1 At give mulighed for etablering af rækkehusbebyggelse, dets omfang, placering og ydre fremtræden af bebyggelsen med det formål at indpasse i det eksisterende landsbymiljø.
1.2 At sikre bevaring af bevaringsværdig bebyggelse og beplantning med det formål at indpasse bebyggelsen i det bevaringsværdige kulturmiljø.
2.1 Lokalplanens område er afgrænset som vist på kortbilag 4, og omfatter matr. 8a, Tjebberup By, Grandløse.
2.2 Lokalplanens område ligger i, og skal forblive i, byzone.
3.1 Lokalplanområdet må kun anvendes til boligformål (helårsboliger i form af tæt/lav bebyggelse) med tilhørende fællesfaciliteter i form af parkering, depotrum, legeområde og regnvandshåndtering.
3.2 Bygning 1, som angivet på kortbilag 5, skal indrettes til et fælles depotrum eller et hobbyværksted til boliger i bygning 2, 3 og 4.
3.3 Til hver bolig skal der minimim være i alt 12 m2 depotrum. Heraf kan 10 m2 placeres i et fælles depotrum i bygning 1, mens minimum 2 m2 depotrum indenfor den enkelte bolig.
4.1 Lokalplanområdet kan udstykkes som som vist i princip på kortbilag 5.
4.2 Veje skal udstykkes i særskilte matrikler.
4.3 Fællesarealer skal udstykkes i særskilte matrikler.
4.4 Uanset ovenstående kan mindre udstykninger finde sted til tekniske anlæg.
5.1 Bebyggelsesprocenten for området som helhed må maksimalt være 30.
5.2 Boligbebyggelse skal placeres indenfor byggefelterne markeret på kortbilag 5. Byggefelternes størrelser og placeringer er angivet på kortbilag 5a.
5.3 Der kan maksimalt opføres 13 boliger indenfor lokalplanområdet.
5.4 Sekundær bebyggelse må kun placeres i byggefelter til sekundær bebyggelse, som angivet på kortbilag 5.
5.5. Såfremt de bevaringsværdige bygninger som markeret på kortbilag 5 forfalder til en grad, hvor Holbæk Kommune vurderer de ikke længere kan istandsættes, skal de opføres i samme placering, facadehøjde og taghældning som vist på kortbilag 9e, 9f, 9g.
5.6 Indenfor lokalplanområdet må boligerne maksimalt opføres i 1.5 etager. Den samlede bygningshøjde må ikke overstige 8,5 meter meter målt fra terræn.
6.1 lokalplanen muliggør nedrivning af eksisterende bygningsmasse markeret på kortbilag 4.
6.2 bevaringsværdige bygninger som beskrevet jf. §8.1 må ikke nedrives.
7.0 Såfremt de bevaringsværdige bygninger som markeret på kortbilag 5 forfalder til en grad, hvor de af Holbæk Kommune, vurderes ikke længere kan istandsættes, skal de opføres i teglsten med samme farver og murværksdetaljer med støbejernsvinduer i samme opsprosning som de nuværende vinduer som vist på bilag 9a til 9g og bilag 10.
7.1.1 Kun ny bebyggelse skal fremstå i murværk med fuge af kalkmørtel uden cement så stenene kan genanvendes, muren skal fremstå vandskuret eller pudset og kalket i farven hvid som vist på bilag 10.
7.1.2 Alle bygningers gavle skal fremstå i samme materiale og farve som resten af facaden.
7.1.3 Murværket på samtlige boligbebyggelser afsluttes med en gesims i tre skifter ved tagfod og i gavlen, som vist på bilag 9e til 9g.
7.1.4 Murværket skal afsluttes med stik over vinduer, som vist på bilag 9e til 9g.
7.1.5 Vinduer og døre på alle boligbebyggelser skal placeres med en fast facaderytme. Dette kan f.eks. opnås ved at vinduer og døre placeres med ens afstand imellem sig, eller døre og vinduer placeres parvis med samme afstand imellem par, eller vinduer og døres placering spejles over midterakse af facaden som vist på bilag 9e til 9h.
7.1.6 Der må ikke etableres altaner og balkoner på gavlene.
7.2.1 Vinduer skal fremstå som sidehængte bondehusvinduer med fast midterpost og seks glaspartier, hvor glassene er højere end de er brede, som vist på facader og visualiseringer jf. bilag 9e til 9g.
7.2.2 Vinduer skal fremstå i farven vogngrøn eller rød som vist på bilag 10.
7.3.1 Dørene mod gårdrummet skal fremstå som fyldningsdøre med minimum 6 fyldninger. Der kan etableres glas i de øverste fyldninger dog maksimalt i 1/3 af dørens højde.
7.3.2 Døre mod haven skal fremstå som havedøre med en opsprosning tilsvarende vinduernes glaspartier, hvor glassene er højere end de er brede som vist på facader og visualiseringer jf. bilag 9e til 9g.
7.3.2 Døre skal fremstå i farven vogngrøn som vist på bilag 10.
7.4.1 Tagene skal udføres som symmetriske saddeltage med lodrette gavle uden valm, og med en taghældning på 45-50 grader.
7.4.2 Tagene skal fremstå med muret linjegesims med tre fremspring, som vist på illustrationsbilage 9a til 9g, og mod gavlen afsluttes med vingetagsten lagt i mørtel.
7.4.3 Tagene skal fremstå med naturrøde (farvekode S3050-Y60R) tegltagsten af typen vingetagsten, som vist på bilag 10. Glansværdien for tegl-tagsten skal være på 10 eller derunder.
7.4.4 Tagvinduer må kun placeres så det flugter med vinduet eller døren nedenunder, som vist på bilag 9e til 9g. Andre typer og størrelser af vinduer skal godkendes af Holbæk Kommune.
7.4.5 Der må ikke placeres kviste eller altaner i tagfladen.
7.4.6 Tagrender skal være i stål, og må ikke være belagt med zink.
7.5.1 Affaldsstationen kan opføres som plankeværk eller en sekundær bygning med lodret træbeklædning malet i farven vogngrøn som angivet på bilag 10. Såfremt der opføres en bygning skal denne have saddeltag med røde vingetagsten, grå pandeplader eller fladt tag med beplantning i form af sedumbeplantning.
8.1 De bevaringsværdige bygninger, markeret med signaturen ”bevaringsværdig bygning” på kortbilag 5, skal bevares og må ikke nedrives, ombygges eller omdannes.
8.2 Udvendige ændringer i form af om- og tilbygninger, herunder facade-ændringer, udskiftning af tage, vinduer og døre, skal ske i overensstemmelse med bygningens oprindelige arkitektur farve- og materialevalg som beskrevet i redegørelsens afsnit om kulturhistorie og bevaringsværdier. Udvendige ændringer skal være i overensstemmelse med med §8.4 og 8.5.
8.3 Der må ikke etableres tilbygninger, hegn eller mure på bevaringsværdige bygninger markeret på kortbilag 5. Dog kan bygning 2 forlænges som vist på kortbilag 5.
Facader
8.4.1 Facader og gavle skal fremstå filtset eller pudset overflade i farven kridt som vist på bilag 10.
8.4.2 Der må ikke opsættes udvendig facade-isolering eller hæves tage. Bygningen skal bevare sine proportioner, facadekomposition og murværksdetaljer.
Vinduer
8.4.3 De eksisterende støbejernsvinduer skal bevares og istandsættes. Der kan isættes indvendige forsatsruder i energiglas eller koblede rammer. Hvis de eksisterende vinduer er af en sådan tilstand at de af Holbæk Kommune, vurderes, at bevaring ikke er muligt, kan de udskiftes. Ved udskiftning af vinduer, skal nye vinduer udføres i støbejern i samme format og med samme antal af ruder, karm og sprosse-dimensioner og farve som oprindelige rød jf. bilag 10.
8.4.3 Vinduer skal fremstå i farven rød som oprindeligt eller vogngrøn som den øvrige bebyggelse jf. bilag 10.
Tag
Taget skal fremstå som tegltag tilsvarende den øvrige bebyggelse eller som det nuværende pandepladetag.
Facader
8.5.1 Facader og gavle skal fremstå i blank mur, filtset eller pudset overflade i farven hvid som vist på bilag 10.
8.5.2 Der må ikke opsættes udvendig facade-isolering eller hæves tage.
8.5.2 Facader skal genetableres med den oprindelige facadekomposition med porte, støbejernsvinduer med murede stik som vist på bilag 9e til 9g. Hvis der ikke er behov for to porte kan den ene udskiftes med støbejernsvinduer med murede stik eller der kan isættes lodret trebeklædning af samme type og bemaling som den anden port for at markere at der tidligere har været en port.
Vinduer
8.5.3 De eksisterende støbejernsvinduer skal bevares og istandsættes. Hvis de eksisterende vinduer er af en sådan tilstand at det, af Holbæk Kommune, vurderes, at bevaring ikke er muligt, kan de udskiftes.
8.5.4 Ved udskiftning og isætning af vinduer i den gamle smedje, skal nye vinduer udføres i støbejern i samme format og inddeling med samme antal af ruder, karm og sprosse-dimensioner og farve som de oprindelige jf. bilag 9e til 9g.
8.5.5 Vinduer skal fremstå i farven rød som oprindeligt, vogngrøn som den resterende bebyggelse eller sort jf. bilag 10.
Porte
8.5.5 Porte skal fremstå som revleporte med lodret træbeklædning i træets naturlige farve eller overfladebehandlet i farven vogngrøn eller sort jf. bilag 10.
Tag
8.5.6 Taget skal fremstå med gråt pladetag jf. kortbilag 10 eller som pandepladetag, og som oprindeligt som vist på bilag 9e til 9g.
Vej
9.1 Vejadgang til lokalplanområdet skal ske fra Tjebberupvej, som vist i princip på kortbilag 5.
Sti
9.2 Lokalplanområdet skal forbindes gennem et primært stisystem, hvor stierne udlægges som vist på kortbilag 6.
9.2.1 Stier skal udlægges i en bredde på minimum 1,3 meter.
Parkering
9.3 Der skal etableres cykelparkering svarende til 1 cykelparkeringsplads per bolig. Disse skal placeres som angivet på kortbilag 5.
9.4 Der skal etableres minimum 1.5 parkeringsplads per bolig. Heraf skal der i gårdrummet udlægges minimum 2 pladser til handicapparkering, som angivet på kortbilag 5. De øvrige parkeringspladser skal placeres i lokalplanområdets sydøstlige hjørne, som angivet på kortbilag 5.
9.5 I gårdrummet, angivet på kortbilag 5, skal der langs bygninger anlægges belægning i perlesten eller slotsgrus i en bredde på 50cm, som illustreret på skitse bilag 6a. Primære stiarealer skal jf.§ 9.2 belægges med fliser.
9.6 Parkeringsarealet, som markeret på kortbilag 5, skal indrettes med slotsgrus eller perlesten med markering af båse i brosten eller chaussersten.
9.7 Indkørsel til gårdområdet og affaldshåndtering skal, som vist på kortbilag 6a, anlægges som fast belægning i fliser med minimum 10cm i tykkelsen. Fliserne må maksimum være 40cm i bredden og 40cm i længden.
10.1. Skilte, som ikke har tilknytning til bygningernes anvendelse, er ikke tilladt og der må maksimalt etableres ét skilt per anvendelse (bolig med navne og evt. enkeltmands virksomhed)
10.2 Skiltning skal fremstå som skiltebogstaver/tal eller mindre pladeskilte i metal. Skiltets dimensioner må ikke overstige h 15 x b 30 cm og bogstavhøjden på skiltebogstaver må ikke overstige 20 cm.
10.3 Skiltning skal tilpasses bygningens arkitektur og skal placeres ens ift. alle boliger f.eks. på døren eller til højre for døren.
10.4 Vinduesfelter må ikke tildækkes ved skiltning og der må ikke opsættes skilte indefra. Skilte må ikke belyses.
10.5 Markiser og andet facadeudstyr er ikke tilladt.
Terrænregulering
11.1 Der må ikke foretages terrænreguleringer på mere end +/- 0,5 m i forhold til det eksisterende terræn, undtaget herfra er dog områder angivet på kortbilag 8, hvor der kan terrænreguleres i henhold til det angivne, op til + / - 1.
11.2 I forbindelse med anlæg af regnvandsbassin samt render og grøfter til overfladisk afledning af regnvand, kan terrænet reguleres med yderligere op til -x m for at sikre, at en hensigtsmæssig vandafledning kan finde sted. Terrænregulering ifm. med LAR-anlæg skal afsluttes i flade, bløde kurver med maksimal hældning på 1:5.
11.3 Inden for lokalplanområdet er der kortlagt jordforurening på vidensniveau V1. Inden anlægning og etableringen af regnvandshåndtering og LAR-løsningen påbegyndes, skal der søges tilladelse efter jordforureningslovens § 8, hvor Holbæk Kommunes Jordteam er myndighed.
11.4 Inden for lokalplanområdet er der kortlagt jordforurening på vidensniveau V1. Inden anlægning og etableringen af regnvandshåndtering og LAR-løsningen påbegyndes, skal der søges tilladelse efter ved Holbæk Kommunes Spildevandsteam, hvor Holbæk Kommune er myndighed.
LAR
11.5 LAR skal placeres som vist på kortbilag 8, og realisering af lokalplanen forudsætter at planen for håndteringen af tag- og overfladevand godkendes af Holbæk Kommunes spildevandsteam.
11.5.1 I tilfælde af fund af forurenet jord, skal LAR-løsning udarbejdes med hensyn til dette og planen for håndteringen af tag- og overfladevand godkendes af Holbæk Kommunes spildevandsteam.
12.1 Friarealer, som markeret på kortbilag 5, skal bestå af lege-, aktivitets- og opholdsmuligheder. De fælles friarealer må ikke benyttes til nogen form for oplag eller parkering. De skal beplantes som beskrevet i §13 Beplantning.
12.2 I gårdrummet indrettes en legeområde på minimum 50m2, med minimum fire legefunktioner (gynge, rutsjebane, sandkasse, armgang, vippe, legehus, klatretårn, balancebom el.lign.) og faldunderlag. Legeområdet skal fremstå i farver fra jordfarveskalaen eller materialets naturlige farver evt. tilføjet olie, som angivet på bilag 10.
Bevaringsværdig beplantning
13.1 De udpegede bevaringsværdige træer på kortbilag 7, er udpegede pga. deres karaktergivende, kulturhistoriske og naturmæssige værdi, og må ikke fældes eller fjernes.
13.2 I tilfælde af at udpegede bevaringsværdige træer, vurderes at udgøre en fare for omgivelserne, eller at beplantningen af naturlige årsager går ud, kan grundejer søge kommunalbestyrelsen om tilladelse til at de kan fjernes. Efterfølgende skal den fjernede beplantning erstattes af ny, tilsvarende beplantning der over tid kan vokse til samme karaktergivende beplantning, som den der er blevet fjernet. Der skal ved nyplantning anvendes hjemmehørende arter. Træer langs vejen skal være af arterne; Ask, Småbladet lind eller Spidsløn. Solitært træ ved bygning skal være enten; Stilkeg, Navr eller Ask.
13.3 De udpegede bevaringsværdige hække på kortbilag 7 er udpegede pga. deres karaktergivende, rumlige og naturmæssige værdi, og må ikke fjernes. Hækkene kan beskæres som hæk, og der kan laves åbning i ligusterhækken for adgang til parkeringspladsen, som vist på kortbilag 7.
13.4 De udpegede bevaringsværdige bevoksninger skal bevares som karaktergivende bevoksninger med værdi for biodiversitet og områdets rumlighed. Der kan beskæres og udtyndes i bevoksningerne som beskrevet på kortbilag 7.
Ny beplantning
13.5 Gårdrummet skal indrettes med rumskabende beplantning der giver gode forhold for ophold for områdets beboere. Der skal anvendes hjemmehørende arter og/eller frugttræer og frugtbuske af hensyn til biodiversiteten og nytteværdien for områdets beboere.
13.6 Der skal etableres hække mellem haver, og som afgrænsning af haver mod vej og fællesarealer, samt som afgrænsning af parkeringsplads. Der skal anvendes hjemmehørende arter, som Bøg, Avnbøg, Navr eller Hvidtjørn.
13.7 Der skal etableres et nyt solitært træ ved indkørsel til gården, som erstatning for eksisterende Seljerøn, der fjernes pga. nyt byggeri. Der skal anvendes en hjemmehørende art, som Seljerøn, Alm. røn, Ask eller Småbladet lind. Træet etableres tæt på vej, og skal derfor etableres og driftes som vejtræ.
14.1 Der skal etableres belysning langs hovedstier, som vist på kortbilag 3.
14.2 Belysning langs hovedstier, i friarealer og ved parkeringsareal skal etableres som pullertbelysning eller lignende i en maks. højde på 1,2 meter.
14.3 Belysning må kun etableres på bygningerne som facadebelysning i form af en facadelampe til højre for hver enkelt dør med en udformning, som vist på bilag 9e til 9g.
14.4 Alle facadelamper skal være ens.
14.5 Belysningen skal være afskærmet, så det ikke generer omboende med blændingsgener.
15.1 Solceller må kun fremstå i samme niveau og farve som taget og må kun placeres på de sydvendte tagflader, hvor de skal følge tagfladens hældning.
15.1.1 Solceller må kun placeres på bygning 1.
15.2 Transformerstationer, elfordelingsskabe og lign. skal indpasses i området under hensyn til, at de bliver så lidt synlige som muligt.
15.3 Der skal klargøres til fremtidige ladestandere til elbiler kan etableres og placeres ved parkeringsarealet, som er angivet på kortbilag 5.
15.4 Ledninger skal føres i jorden.
15.5 Området kan forsynes med fælles antenneanlæg, kabelnet og lignende signalanlæg. Der må ikke opsættes tv- og radioantenner på bygninger.
15.6 Der skal etableres fælles renovation, som skal placeres som angivet på kortbilag 5. Fælles Renovation kan enten udføres som nedgravet anlæg eller placeres i sekundær bebyggelse (se §5 og 7). Nedgravede anlæg til affald skal afskærmes, således, at de fremtræder tilpasset og underordnet områdets karakter.
For alle udpegede træer med betydning for bilag IV-arter gælder:
16.1 De, på kortbilag 7, udpegede træer markeret med bevaringshensyn ift. flagermus, må ikke fældes uden forudgående tilladelse fra kommunen.
16.2 Ved eventuel beskæring af træer, skal denne foregå på en sådan måde, at hulheder og sprækker ikke fjernes.
17.1 Ny bebyggelse skal tilsluttes kollektiv varme- og vandforsyning, samt de offentlige anlæg for spildevand.
Note: Jf. Planlovens § 19 stk. 4 skal byrådet dispensere fra en lokalplans bestemmelser om tilslutning til et kollektivt varmeforsyningsanlæg som betingelse for ibrugtagning af ny bebyggelse, når bebyggelsen opføres som lavenergibebyggelse.
17.2 Efter godkendelse fra kommunalbestyrelsen kan §15.1 fraviges til fordel for lokal forsyning via. eksempelvis luft/vand-varmepumpe eller lign.
18.1 Hvis området udstykkes til forskellige ejere, skal der oprettes en grundejerforening med medlemspligt for samtlige grundejere inden for lokalplanens område. Grundejerforeningen skal oprettes, når halvdelen af ejendommene er taget i brug.
18.2 Grundejeren eller grundejerforeningen er forpligtiget til at varetage drift og vedligeholdelse af belysning, private fællesveje, stier, parkeringsarealer, LAR-løsninger og friarealer, herunder også beplantning.
18.3 Det påhviler grundejerforeningen selv at udarbejde foreningens vedtægter, der skal godkendes af kommunalbestyrelsen.
19.1 Fælles friarealer skal være anlagt i overensstemmelse med §12 og §13 inden ibrugtagning af den første bolig i ny boligbebyggelse.
19.2 Inden ibrugtagning skal boliger være tilsluttet kollektiv vandforsyning.
19.3 Inden ibrugtagning af den første bolig i ny bebyggelse med boligformål, skal parkeringsarealer være anlagt
19.4 Ny bebyggelse må ikke tages i brug før Spildevandsplanens bestemmelser er overholdt, og der er foretaget den nødvendige klimasikring. Bebyggelsen skal være tilsluttet fælles private og offentlige anlæg for regn- og spildevand
20.1 Lokalplan nr. 3.21 aflyses delvist, for så vidt angår denne lokalplans område, som anført i § 2.
21.1 Indtil planforslaget er endeligt vedtaget af Kommunalbestyrelsen må området ikke udnyttes på en måde, der kan foregribe indholdet af den endelige plan. Det gælder efter planlovens § 17 et midlertidigt forbud mod udstykning, bebyggelse og ændring af anvendelse. Den eksisterende lovlige anvendelse af ejendommen kan fortsættes som hidtil.
21.2 Når fristen for fremlæggelse af indsigelser og ændringsforslag er udløbet kan Kommunalbestyrelsen give tilladelse til, at ejendommen ændres eller bebygges i overensstemmelse med planforslaget. Disse midlertidige retsvirkninger gælder fra datoen for forslagets offentliggørelse og indtil forslaget er endelig vedtaget, dog højst indtil et år efter offentliggørelsen.
22.1 Efter Kommunalbestyrelsens endelige vedtagelse og offentliggørelse af lokalplanen må de ejendomme, der er omfattet af planen, ifølge planlovens § 18 kun udstykkes, bebygges eller i øvrigt anvendes i overensstemmelse med planens bestemmelser.
22.2 Den eksisterende lovlige anvendelse kan fortsætte som hidtil. Lokalplanen medfører heller ikke i sig selv krav om etablering af de anlæg m.v., der er indeholdt i planen. Lokalplanen tinglyses ikke på de ejendomme, der er omfattet af planen, men indberettes til Plandata.
22.3 Kommunalbestyrelsen kan meddele dispensation til mindre væsentlige lempelser af lokalplanens bestemmelser på betingelse af, at det ikke ændrer den særlige karakter af det område, der søges skabt ved lokalplanen. Mere væsentlige afvigelser fra lokalplanen kan kun gennemføres ved tilvejebringelse af en ny lokalplan.
23.1 Lokalplan 3.93 - Ny rækkehusbebyggelse i Tjebberup Landsby er vedtaget af kommunalbestyrelsen den xx.xx.xx