Miljø

Jordforurening

Matrikel 1a, Bybjerg By, Orø er kortlagt efter lov om forurenet jord. Arealet hvor der er registreret forurening er placeret i parkeringsareal som fortsat vil anvendes til parkering. 

Fund og fortidsminder

Der er ikke registreret fund eller fortidsminder i lokalplanområdet, men der er fire fund på de tilstødende matrikler, som gør at området karakteriseres som fortidsmindeareal og der kan sagtens fremkomme fund indenfor lokalplanområdet. Jf. museumslovens § 25 kan bygherren eller den, for hvis regning et jordarbejde skal udføres på landjorden, forud for igangsætning af arbejdet anmode Museum Vestsjælland om en udtalelse. Såfremt der i forbindelse med grave- og anlægsarbejder konstateres fund af fortidsminder, skal den del af arbejdet, der berører fundet, straks indstilles, og fundet skal anmeldes til Museum Vestsjælland, jf. museumslovens § 27.

 

Miljøvurdering

Der er foretaget en screening af planforslagenes miljømæssige påvirkninger i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM) (LBK nr. 646 af 19. maj 2020). Miljøscreeningen har været offentliggjort som bilag til planforslaget.

Ifølge lovens § 8, stk. 2 skal der gennemføres en vurdering af, om planer og programmer kan få en væsentlig indvirkning på miljøet, når disse

1) er omfattet af stk. 1, nr. 1, og kun fastlægger anvendelsen af mindre områder på lokalt plan eller angiver mindre ændringer i sådanne planer eller programmer eller

2) i øvrigt fastlægger rammerne for fremtidige anlægstilladelser og kan forventes at få væsentlig indvirkning på miljøet.

Efter § 8, stk. 2, nr. 2 skal planer dog kun miljøvurderes, hvis de må antages at kunne få en væsentlig indvirkning på miljøet. Planforslagene vurderes på baggrund af miljøscreening ikke at kunne få en væsentlig indvirkning på miljøet og vurderes derfor ikke at være omfattet af krav om miljøvurdering af planer, da:

  • Lokalplanen udlægger ikke nye byggefelter. 
  • Lokalplanen sikrer bevaring af kulturmiljøet omkring præstegården.
  • Lokalplanen sikrer bevaring af bevaringsværdige bygninger mod nedrivning.
  • Lokalplanen sikrer bevaringsværdig beplantning. 
  • Lokalplanen sikrer bilag 4 arter med bevarende bestemmelser.

Bilag IV-arter

Der er formodning om bilag-IV-arter indenfor planområdet. Det drejer sig om 11 potentielle flagermustræer på arealet. Fældning af træer vil forværre forholdene for flagermus i nærområdet. Særligt da der på Orø er meget sparsomt med træbevoksede arealer. De udpegede træer markeret med bevaringshensyn ift. flagermus, er omfattet af EU’s Habitatdirektiv, rådets direktiv 92/43/EØF af 21. maj 1992 om bevaring af naturtyper samt vilde dyr og planter.

Der er derfor indarbejdet følgende tiltag i lokalplanen:

- Lokalplanen udpeger bevaringsværdige træer, som ikke må fældes uden forudgående tilladelse fra Holbæk Kommune. 

- Lokalplanen giver ikke mulighed for ny bebyggelse i præstegårdshaven

- Lokalplanen udpeger træer med potentiale for flagermus, således at de ikke må fældes uden forudgående tilladelse fra kommunen. Derved sikrer lokalplanen at den til enhver tids gældende lovgivning på området overholdes. 

 

Registrering af træer hvor der er sandsynlighed for flagermus

Markering med rød cirkel: Naturs vurdering af træer med potentiale for flagermus.
Markering med hvid cirkel: Naturs vurdering af bevaringsværdige træer.

Øvrig registrering af bilag 4 arter 

Grønbroget tudse er registreret 6 steder indenfor ca. 1 km af Præstegården. Dette er relevant da Grønbroget tudse udenfor yngletiden ofte bevæger sig op til 1 km fra deres yngleplads (søer). Dog vurderes det at Lokalplansområdet ikke er et optimalt rasteområde for tudserne, da de foretrækker åbne solrige steder med sparsom vegetation. Der er 800 meter fra præstegården fundet Spidssnudet frø, men da denne er tilknyttet våde naturtyper med sø, eng og mose, vurderes det at lokalplanen ikke påvirker denne væsentligt.