Statslig og regional planlægning

Der vurderes ikke at være forhold, der strider mod statslig eller regional planlægning.

 

Kommuneplan 2021

Kommuneplan 2021 indeholder både en række generelle retningslinjer for kommunens udvikling samt en række specifikke bestemmelser om de enkelte områder i form af kommuneplanrammer. Lokalplanområdet ligger indenfor område, der i Holbæk Kommuneplan 2021 er udpeget som: Landzone som overføres til byzone ved vedtagelse af lokalplanforslaget, Kirkeomgivelser omkring Orø Kirke, Kulturhistorisk bevaringsværdi, Bevaringsværdigt landskab og Kystnærhedszone 

4.O01

Lokalplanområdet er beliggende i kommuneplanramme 4.O01 som udlægger området til offentlig formål i form af kirke og skole. O - rammer er jf. kommuneplanens generelle rammer offentlige områder, som skal anvendes til offentlige formål som f.eks. være offentlig administration, service-, sundheds-, eller kulturfaciliteter, skoler, idrætsanlæg, institutioner, kirkegårde m.v. Der kan ikke placeres boliger i O - rammer og der vil derfor blive udarbejdet et mindre kommuneplantillæg, hvor den eksisterende rammetekst suppleres med, at der indenfor rammen kan være en bolig i tilknytning til kirken. 

Zoneforhold

Lokalplanområdet ligger i dag i landzone. Den del af lokalplanområdet som ligger indenfor kommuneplanrammen overføres med lokalplanens vedtagelse til byzone. 

Kirkeomgivelser 

​Orø kirke er placeret højt i landskabet og lokalplanområdet ligger indenfor udpegningen, kirkeomgivelser. Udpegningen er foretaget for at sikre kirkernes betydning for oplevelsen af landskabet. Holbæk Stift gør i deres høringssvar opmærksom på et bevaringsværdigt indkik til Orø Kirke fra Brøndevej. Det bevaringsværdige indkik er indtegnet på kortbilag 2. Lokalplanen giver ikke mulighed for ny bebyggelse indenfor lokalplanområdet og indkigget til Orø Kirke vurderes derfor ikke at blive forringet. 

Parkering

Parkeringskrav til offentlige formål fastsættes i hvert enkelt tilfælde med udgangspunkt i kravet til kontor- og serviceerhverv som er en parkeringsplads per 50 m2. Til en åben-lav bolig skal der være to parkeringspladser. Til tæt-lav boliger skal der være 1,5 parkeringspladser per bolig.  

Bevaringsværdige bygninger
Bevaringsværdige bygninger med bevaringsværdi 1, 2, 3 og 4 i henhold til SAVE-registrering skal søges bevaret og må ikke nedrives uden en nærmere vurdering og tilladelse fra kommunalbestyrelsen. Udvendige ændringer i form af om- og tilbygninger, herunder facadeændringer, udskiftning af tage, vinduer og døre, skal ske i overensstemmelse med den enkelte bygnings oprindelige arkitektur og materialevalg. Bygninger i bevaringsværdige miljøer skal ombygges og istandsættes under hensyntagen til bygningernes oprindelige udseende og områdets særlige karakter. Ved lokalplanlægning skal der fastsættes bevaringsbestemmelser, som sikrer værdifulde kulturmiljøer og bygninger. Det kan også omfatte bygninger, som ikke i sig selv er bevaringsværdige.

Facadeskilte og facadeudstyr

Lokalplanen fastsætter skærpede bestemmelser omkring skiltning som supplement til kommuneplanens generelle bestemmelser om skiltning og erstatter derfor kommuneplanens retningslinjer på det punkt. 

 

Butikkers påvirkning af bymiljøet

Lokalplanen giver ikke mulighed for butikker af en størrelse som vil påvirke bymiljøet i Bybjerg. Lokalplanen muliggør offentlige anvendelser af præstegården og vil kunne rumme mindre butikker i tilknytning til den primære anvendelse som f.eks. en museumsbutik til et museum, og vurderes ikke at påvirke bymiljøet eller trafikale forhold i Bybjerg. 

Kystnærhedszone

Lokalplanen ligger indenfor kystnærhedszonen, men da lokalplanen alene har bevarende karakter vil den ikke påvirke oplevelsen af kystlandskabet.

Eksisterende lokalplaner

På ejendommens vestlige skel ligger der i dag en sti, som forbinder Orø skole til fritidsområdet ved Orøhallen og som er omfattet af eksisterende lokalplan 4.17 - Fritidsområde bag Orø Hallen. Lokalplan 4.17 udlægger arealet som offentlig sti og bevaringsværdig beplantning. Denne anvendelse vil blive videreført i forbindelse med lokalplan 4.18 - bevarende lokalplan for Orø Præstegård. 

 

Planlægning i forhold til nabokommuner

Lokalplanen vurderes ikke at indebære påvirkning på nabokommuner.

Diverse udpegninger

Exner - kirkeomgivelsesfredning. 

Orø Kirke og præstegård er omfattet af en Exnerfredning, der strækker sig ind over præstegårdens ejendom. Exnerfredninger kaldes også for kirkeomgivelsesfredning og har til formål at sikre, at kirkens omgivelser ikke bliver skæmmet af vilkårlig bebyggelse. Fredningen hindrer derved opførelse af ny bebyggelse på præstegårdens grund. Enhver nyopførelse eller ombygning af eksisterende præstegård vil kræve dispensation fra fredningsbestemmelsen og vil skulle forelægges for Fredningsnævnet til godkendelse, idet bebyggelsen altid skal have et ydre, der passer bedst muligt til omgivelserne og ikke unødigt hindrer udsigten til kirken. Det vurderes umiddelbart på baggrund af ovenstående, at det ikke er muligt at placere en ny bygning på ejendommen, idet Fredningsnævnets praksis omkring Exnerfredninger er meget restriktiv, og der kun sjældent gives dispensation. 

Bygge- og beskyttelseslinjer

Kirkebyggelinje på 300 meter

Bestemmelsens formål er at beskytte kirker, der ligger mere eller mindre åbent i landskabet mod, at der opføres bebyggelse på over 8,5 m, som virker skæmmende på kirken.

Der er registreret bevaringsværdige indkig igennem lokalplanområdet til Orø Kirke fra Brøndevej markeret på kortudsnittet herunder. Lokalplanen giver ikke mulighed for ny bebyggelse indenfor lokalplanområdet og indkigget til Orø Kirke vil derfor ikke blive mindsket i forbindelse med denne planlægning.