Bæredygtighed

Arealanvendelse og ressourcer

Lokalplanen stiller krav til bevaring af eksisterende bevaringsværdige bygninger og giver ikke mulighed for nye bygninger på ejendommen. Det er som udgangspunkt mere bæredygtigt at bevare bevaringsværdigt byggeri end at rive ned og bygge nyt. Den ressourcebesparelse, som vindes ved at genanvende eksisterende byggeri, er stor, idet der sparres ressourcer til nedrivning, bortskaffelse af materialer, produktion af nye materialer, transport af nye materialer. Præstegården har en foreløbig levetid på 323 år hvilket vil give en fremragende livscyklusanalyse. 

Bebyggelse, arkitektonisk kvalitet og grundens disponering

Den nuværende ejendom er af høj arkitektonisk kvalitet og godt disponeret. Mod nord ligger kirken og de offentlige arealer med en direkte adgang fra præstens private bolig til kirken. Mod vest ligger en semiprivat gårdsplads hvor det primært er menighedsrådet og kirkens ansatte som har adgang. Øst for den østlige længe ligger præstegårdshaven som har udpræget privat karakter med gode solforhold. 

Naturbeskyttelse og planteliv

Præstegårdshaven rummer mange store bevaringsværdige træer, skov, meget krat, levende hegn som gør haven til levested for mange dyr idét beplantning giver dyrene mulighed for at finde skjul, føde og redepladser. Arealets mange ældre træer gør arealet særligt værdifuldt for området biodiversitet, da vi i Danmark har stor mangel på ældre træer. Arealet er derfor af stor værdi for arter som er afhængige af ældre træer. Ældre træer er ”uerstattelige” - altså fælder man et 100 år gammelt træ og planter et nyt, vil der gå mindst 100 år før det nye træs værdi muligvis ”erstatter” det gamles.

Lokalområder og kulturarv

Kirken har altid haft en stor betydning for lokalsamfundet. Orø kirke og præstegård vidner om de roller som kirken igennem tiden har spillet i lokalsamfundet. Facaden som vender ind mod kirkegården har været kirkens skranke hvor man kunne møde kirkens personale og få sjælesorg eller måske låne en skovl hos graveren. Også i nutiden spiller Kirken en stor rolle i små lokalsamfund, da det ofte er i kirken og sognegården at der arrangeres kirkekaffe, fællesspisning, babysalmesang, fastelavn, læseklubber mv. Orø er et lille lokalsamfund, som i disse år mærker tilflytning af især børnefamilier. En aktiv kirke og sognegård vil bidrage til et selvbærende lokalområde.

Sundhed

Kirken ligger i umiddelbar tilknytning til skolen hvor kommende konfirmander nemt kommer fra skole til konfirmandforberedelse, minikonfirmand eller kor. Igennem præstegården løber en sti, som skolebørnene bruger når de skal sikkert fra skolen til Orø Hallen.

Projektøkonomi

Orø præstebolig er i en dårlig tilstand. Der er hul i taget, opstigende fugt fra undergrunden og den er ikke isoleret i henhold til nutidige standarder. På baggrund af et tilbud som er blevet hentet hjem fra en tegnestue med speciale i istandsættelse af bevaringsværdige bygninger vurderes det, at projektet kan realiseres indenfor en projektøkonomi som er sammenlignelig med opførelsen af en ny præstebolig på ejendommen.

Såfremt præsteboligen, som i dag kun har beboelse i stueetagen, på sigt ikke viser sig at være stor nok til en børnerig præstefamilie med mange overnattende gæster, vil lokalplanen give mulighed for at inddrage førstesalen til beboelse.