Miljø
Støj
Området ligger ikke i nærheden af større veje, baner eller støjende virksomheder og der er derfor ikke blevet redegjort for støjbelastningen. Efter § 10, stk. 3, i samlebekendtgørelsen skal der fastsættes bestemmelser om etablering af afskærmningsforanstaltninger mv. i lokalplanen, hvis støjbelastede arealer udlægges til støjfølsom anvendelse.
Støj fra Udbyvej
For Udbyvej 28 og 79 må der dog alligevel forventes en vis støjbelastning fra trafikken på Udbyvej. I lokalplanen 5.06 for Udbyvej 77 fra 2006 er der foretaget en modelberegning på baggrund af 1.870 biler. Modelberegningen viser, at udearealer nærmere end 15 meter fra midten af Udbyvej vil få en støjbelastning på ca. 55 dB eller mere. De vejledende grænseværdier for vejtrafikstøj i boligområder er 58 dB. Nye trafiktællinger viser at vejtrafikken er steget med 10 % siden 2006. Det vurderes derfor at være hensigtsmæssigt fortrinsvis at placere udendørs opholdsarealer væk fra Udbyvej.
Udbyvej 28
For rækkehusbebyggelsen på Udbyvej 28, placeres de udendørs opholdsarealer hovedsageligt mod øst, hvor de skærmes for vejtrafikstøj af længen ud mod Udbyvej.
Udbyvej 79
For rækkehusbebyggelsen på Udbyvej 79 placeres de udendørs opholdsarealer hovedsageligt mod vest, hvor de skærmes for vejtrafikstøj af længen ud mod Udbyvej.
Jordforurening
Der er registreret jordforurening på følgende steder:
Udbyvej 56 A - H
Matrikel 15 b, Udbyvej 56 A - H, er kortlagt efter lov om forurenet jord. Der vil ikke blive udlagt yderligere byggefelter på denne matrikel. For at bygge på grunden eller ændre arealanvendelsen, skal Holbæk Kommune tage stilling til, om der skal gives tilladelse efter jordforureningslovens § 8. Kontakt jord@holb.dk for yderligere information.
Udbyvej 79 - delområde E
Luftfoto viser, at der kan have været virksomhed på Udbyvej 79 , som kan have medført forurening af overfladejorden. Dette forhold bør afklares inden der gives byggetilladelse, da det jf. jordforureningslovens § 72b skal sikre at den øverste ½ meter jord er ren.
Det øvrige lokalplanområde
For det resterende lokalplanområdet er der ikke registreret jordforurening. Hvis der efterfølgende ved grave- og anlægsarbejdet konstateres jordforurening, skal arbejdet indstilles og kan først genoptages, når dette godkendes af Holbæk Kommune, som kan kontaktes på jord@holb.dk
Fund og fortidsminder
Fortidsminde og fortidsmindeareal.
Arkæologi/jordfund
Landsbyen fremstår som en lang ”gadeby” med gårdene placeret i to rækker langs den nord-syd-løbende vej, der er lidt bredere i den nordlige del. Landsbyen formodes at have været omlagt betydeligt, hvilket formentlig sket i forbindelse med udflytning af en del gårde. Landsbyen har været forholdsvis stor og tæt bebygget med gårde, der endnu har bygninger på samme placeringer. Der kan være bevaret arkæologiske interesser på ubebyggede arealer i landsbyen og under ældre huse, der ikke har været ombygget væsentligt siden udskiftningen.
Udbyvej 28 - delområde D
Placeringen af rækkehuse på Udbyvej 28 ligger udenfor den ældre landsby. Her er næppe bevaret væsentlige arkæologiske interesser.
Udbyvej 79 - delområde E
Placeringen af rækkehuse på Udbyvej 79, ligger delvis indenfor landsbyens ældre afgrænsning. Her kan være bevaret væsentlige elementer af arkæologiske interesse og det anbefales at indhente museets udtalelse jf. museumslovens §25 forud for jordarbejder der.
Landsbyen som helhed
Museet anbefaler at bygherrer indhenter museets udtalelse jf. museumslovens §25 forud for større jordarbejder, renoveringer med jordarbejder og nybyggerier indenfor den ældre landsbys afgræsning jf. nedenstående ramme om mulighederne.
Museumslovens § 25 og § 27
Før jordarbejder har bygherre/entreprenør altid mulighed for at indhente det arkæologisk ansvarlige museums udtalelse om arkæologiske interesser, jf. museumslovens § 25. Herved har bygherre og entreprenør de bedste muligheder for at undgå uplanlagt standsning af anlægsarbejdet og undgå udgifter til arkæologisk undersøgelse jf. museumslovens § 27. Hvis museet i sin udtalelse vurderer, at der ikke findes væsentlige arkæologiske bevaringsinteresser på arealet, så skal evt. udgifter til nødvendig arkæologisk undersøgelse betales af Kulturministeren jf. museumslovens § 27 stk. 5. En udtalelse fritager ikke bygherre/entreprenør fra forpligtelsen til at standse anlægsarbejdet og underrette museet, hvis arkæologiske levn påtræffes, men den fritager bygherre for udgifterne til en arkæologisk undersøgelse.
Miljøvurdering
Der er foretaget en screening af planforslagenes miljømæssige påvirkninger i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM) (LBK nr 1225 af 25-10-2018). Miljøscreeningen er offentliggjort som bilag til planforslaget.
Ifølge lovens § 8, stk. 2 skal der gennemføres en vurdering af, om planer og programmer kan få en væsentlig indvirkning på miljøet, når disse
1) er omfattet af stk. 1, nr. 1, og kun fastlægger anvendelsen af mindre områder på lokalt plan eller angiver mindre ændringer i sådanne planer eller programmer eller
2) i øvrigt fastlægger rammerne for fremtidige anlægstilladelser og kan forventes at få væsentlig indvirkning på miljøet.
Efter § 8, stk. 2, nr. 2 skal planer dog kun miljøvurderes, hvis de må antages at kunne få en væsentlig indvirkning på miljøet. Beskriv her i hvorfor planen vurderes til ikke at få en væsentlig indvirkning på miljøet. Hvis det ikke er muligt, skal der udarbejdes miljøvurdering.
Forslag til lokalplan nr. 5.09 og kommuneplantillæg 33 vurderes på baggrund af denne screening ikke at kunne få en væsentlig indvirkning på miljøet og vurderes derfor ikke at være omfattet af krav om miljøvurdering af planer, da:
- Realisering af boligbebyggelse indplaceres indenfor strukturen af en større landsby.
- Lokalplanen stiller krav til bygningens indpasning til det bevaringsværdige kulturmiljø ved at stille krav til bygningernes placering, form og byggematerialer.
- Der udlægges ikke nye veje eller trafikanlæg, da bebyggelsen betjenes af eksisterende vejadgange.
- Området vurderes ikke at indskrænke eller begrænse områdets særlige naturværdier, herunder såvel dyre- som planteliv.
Afgørelsen om ikke at udarbejde miljørapport er offentliggjort sammen med planforslaget.
Bilag IV-arter
Planlægning skal ske i overensstemmelse med beskyttelseshensyn og bestemmelser for de internationale naturbeskyttelsesområder og internationalt beskyttede arter, herunder varetagelsen af forbuddet mod at beskadige eller ødelægge bilag IV-dyrearters yngle og rasteområder, samt bilag IV-plantearternes voksesteder.
I forbindelse med planlægningen har Holbæk Kommune besigtiget lokalplanområdets delområder hvori der planlægges for nyt byggeri.
For projektområdet ved Udbyvej 28, er der i skel en række træer, som kan være levested for flagermus. Der skal derfor tages hensyn hertil. Trærækken foreslås bevaret, men lokalplanen muliggør udtynding. Fældning af enkelte træer bør først ske efter aftale og ikke i vinterperioden.
For projektområdet ved Udbyvej 79, er der efter at træer er fældet og bygninger nedrevet ikke formodning om bilag IV-arter på arealet.
Link til besigtigelsesnotat her.