Bæredygtighed

For at fremme bæredygtigheden skal der bygges efter forholdene! Områdets eksisterende forhold skal bringes i spil og anvendes på en måde, der sikrer, at realiseringen af byggeriet sker med en minimering af de fysiske nødvendigheder som byggemodning, jordflytning, terrænreguleringer, materialemængder, transport af byggemateriale mm.

Projektgruppen ønsker at bygge rækkehuse (tæt-lav boliger) Ved at bygge rækkehuse minimerer man bl.a. grundstørrelserne som naturligvis giver en mindre ”fodaftrykket” i boligstørrelserne og en reducering i mængden af byggemateriale.

Disponering af bebyggelsesplanen giver en god balance mellem det bebyggede og grønne friarealer. Det største friareal har funktion af skybrudsområde, der giver området en effektiv beskyttelse mod oversvømmelser ved kraftige regnhændelser. I tørre perioder fremstår området som en grøn kile der indbyder til leg og ophold og sikrer nærhed til landskabet. Skybrudsområdet skal tilplantes med egnet vegetation, som til tider tåler at stå i vand og på den måde understøtter biodiversiteten i området. Der er ligeledes mindre ”lokale” friarealer, som indbyder til leg, aktiviteter og ophold i tilknytning til boligerne.

Udbygningen af Maglemosen ligger som en naturlig forlængelse af Gislinge og med ca. 600 meter i fugleflugtslinje til stationen, skal området sikres en tilknytning til byen. Derfor er det afgørende at det nye boligområde bliver opfattet som en del af byen og har et velfungerende stisystemet som gør det nemt at komme frem til kollektive transportmuligheder.

Et væsentlig bæredygtighedsparameter vil blive håndteringen af den overskudsjord som følge af udbygningen af området. Som tidligere nævnt vil der være behov af at terrænregulere indenfor området, dels for at sikre arealet til regnvandshåndtering og for at sikre at boligerne placeres korrekt i kote 5,2.
Det skal undersøges om der vil være mulighed for at genanvende overskudsjorden som jordpåfyld ved boliger eller i landskabelig regi.