Støj
Jernbanestøj:
Sideløbende med udviklingen af bebyggelsesplanen er der udarbejdet et notat af 30. juni 2023 om støj og vibrationer fra toge. Af de udførte beregninger for togstøj viser, at den vejledende grænseværdi for boliger på Lden 64 dB er overholdt ved alle boligfacader, samt ved udendørs opholdsarealer i en minimumsafstand på 25 meter fra midten af jernbanesporet.
Derudover antages det at, vibrationsniveauet har en passende lave værdier (LAW < 75 dB (KB)), når en mindsteafstand på 25 meter (for den aktuelle sportype) til nærmeste spormidte respekteres.
Støj fra landbrug:
Der er ligeledes udarbejdet et notat af 6. juli 2023, der redegør for støj fra de omkringliggende landbrugsejendomme. Konklusionen er at på baggrund af oplysninger fra ejerne af landbrugene på Lundemarken 15 og Lundemarken 19 samt udførte støjmålinger og -beregninger er det vurderet, at støjen fra landbrugsejendommene ikke er betydende for det planlagte boligområde.
Jordforurening
Lokalplanområdet har været anvendt til landbrugsjord og der er ikke registreret affaldsdepoter eller kortlagte forureninger efter lov om forurenet jord.
Hvis der efterfølgende ved grave- og anlægsarbejdet konstateres jordforurening, skal arbejdet indstilles og kan først genoptages, når dette godkendes af Holbæk Kommune, som kan kontaktes på jord@holb.dk
Hvis bygherre i forbindelse med bygge- eller jordarbejde støder på en forurening, skal arbejdet standses ifølge § 71 i lov om forurenet jord og skal anmeldes til Holbæk Kommune.
Fund og fortidsminder
Der er ikke registreret fund eller fortidsminder i lokalplanområdet. Der kan dog sagtens fremkomme fund indenfor lokalplanområdet, f.eks. i forbindelse med byggemodning.
Jf. museumslovens § 25 kan bygherren eller den, for hvis regning et jordarbejde skal udføres på landjorden, forud for igangsætning af arbejdet anmode Museum Vestsjælland om en udtalelse. Hvis der i forbindelse med grave- og anlægsarbejder konstateres fund af fortidsminder, skal den del af arbejdet, der berører fundet, straks indstilles, og fundet skal anmeldes til Museum Vestsjælland, jf. museumslovens § 27.
I forbindelse med miljøscreeningen har Museum Vestsjælland afgivet følgende udtalelse: (i uddrag)
Nyere tids interesser:
Ingen bemærkninger.
Arkæologi/jordfund:
Ved kontrol i arkiver og som vist på kort nedenfor, at der i det lavtliggende område er registreret oldsager fra en boplads fra bondestenalderen (kortbilagets nr. 49) og i omegnen en stor mængde fund fra store dele af oldtiden.
Der er derfor stor sandsynlighed for at der på området er bevaret væsentlig arkæologisk information.
Vi anbefaler bygherre at indhente udtalelse jf. museumslovens §25 i god tid før jordarbejder og byggeri for at undgå uplanlagte udgifter og forsinkelser ved standsninger pga. arkæologiske fund.
Miljøvurdering
Der er foretaget en screening af forslag til lokalplan 8.03 som redegør for de miljømæssige påvirkninger i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM) (LBK nr. 646 af 19. maj 2020
Ifølge lovens § 8, stk. 2 skal der gennemføres en vurdering af, om planer og programmer kan få en væsentlig indvirkning på miljøet, når disse
1) er omfattet af stk. 1, nr. 1, og kun fastlægger anvendelsen af mindre områder på lokalt plan eller angiver mindre ændringer i sådanne planer eller programmer eller
2) i øvrigt fastlægger rammerne for fremtidige anlægstilladelser og kan forventes at få væsentlig indvirkning på miljøet.
Efter § 8, stk. 2, nr. 1 skal planer, der fastlægger anvendelsen af et mindre område på lokalt plan eller alene medfører mindre ændringer i forhold til den gældende planlægning dog kun miljøvurderes, hvis de må antages at kunne få en væsentlig indvirkning på miljøet.
Lokalplan 8.03 vurderes på baggrund af en screening ikke at kunne få en væsentlig indvirkning på miljøet og vurderes derfor ikke at være omfattet af krav om miljøvurdering af planer, da:
- Den ønskede byudviklingen er i overensstemmelse med Kommuneplanens rammebestemmelse og området ligger som en naturlig forlængelse af byen mod vest.
- Håndteringen af regnvandet medfører at, ca. 3 hektar af området (svarende til 40 % af området) skal udlægges som skybrudsareal med forsinkelses- og nedsivningsbassiner for at kunne håndtere ekstreme regn-hændelser dvs. en 100 årshændelser.
- Forud for udarbejdelsen af miljøscreeningen er der fortage beregninger på støj fra jernbanen og fra nærmeste landbrugsejendomme. Støjberegningerne skal sikre at de fremtidige boliger placeres hensigtsmæssigt og i overensstemmelse med gældende vejledning.
Beregningerne viser at boligerne mod syd, skal opføres min. 25 meter fra jernbanesporets midte og at nærmeste landmand vil ikke blive forhindret i fremtidige udvidelser, som følge af det nye boligområde.
Afgørelsen om at ikke udarbejde miljørapport er offentliggjort sammen med planforslaget.