Lokalplanens indhold

Anvendelse

Lokalplanen sikrer, at området kan anvendes til tekniske formål i form af højspændingsstation med tilhørende bygningsanlæg og tekniske installationer. Lokalplanområdet er ca. 3,6 hektar.

Der kan inden for området opføres manøvrebygning, tekniske anlæg og installationer, herunder transformerfelter, samleskinne, master mv. til stationens drift, samt etableres veje og parkeringsarealer, beplantning mv. og anlæg til regnvandshåndtering.

Lokalplanområdet er delt op i tre delområder. Byggefeltet udgør delområde 1, vejadgang udgør delområde 2, mens beplantningsbælte og jordvold udgør delområde 3.  

Bebyggelsens placering og omfang


Lokalplanen udlægger et byggefelt til opførelse af bebyggelse og tekniske installationer. Byggefeltet er visualiseret med gul skravering på Billede 6.

Der må opføres én manøvrebygning med et samlet areal på op til 600 m2. Ny bebyggelse må kun opføres i én etage med maksimal bygningshøjde på op til 8,5 meter.

Byggefeltets størrelse giver mulighed for, at højspændingsstationen på et senere tidspunkt kan udvides yderligere. Fritstående tekniske anlæg, herunder transformere, filtre, samleskinner, kompenseringsspoler medregnes ikke i det angivne maksimale bebyggelsesareal. Eltekniske installationer må opføres i op til 12 meters højde, mens lynfangsmaster må opføres i op til 25 meters højde.

 

Billede 6: Anvendelsesplan. Lokalplanområdet er markeret med rød stiplet linje.

 

Billede 7: Visualisering af ny højspændingsstation med lynfangsmaster, tekniske anlæg, manøvrebygning, beplantningsbælte og jordvold.

Den ydre fremtræden

Lokalplanen indeholder bestemmelser vedrørende materiale- og farvevalg til ny bebyggelse. Bestemmelserne har til hensigt at sikre, at ny bebyggelse inden for området gives et udseende, som i forhold til form, materiale- og farvevalg ikke virker skæmmende i forhold til omgivelserne.

 

Billede 8: Eksempel på en manøvrebygning.

Facader

Bygninger inden for stationsanlægget skal fremstå med facader i tegl og fremstå enten som blank, pudset eller vandskuret murværk. Til dele af facader og gavle kan der endvidere anvendes træ og større, sammenhængende glaspartier. 

Bygningers udvendige bygningssider, herunder døre og vinduesrammer, skal fremstå i jordfarver eller sort eller mørkegrå. 

Der må således inden for området ikke anvendes materialer, som er reflekterende, og der må ikke anvendes stærke signalfarver, mønstre og andre effekter. Der må derfor ikke anvendes overflader med et glanstal på mere end 10, signalfarver, mønstre eller andre effekter på bebyggelsens tag eller facader. 

Tage

Tage skal udføres som saddeltag. Til tagbeklædning må anvendes tagpap, teglsten, natur- eller eternitskifer. Tage skal fremstå i enten jordfarver, sort eller mørkegrå.

Tekniske anlæg

Der må inden for lokalplanområdet etableres eltekniske installationer, herunder transformerfelter, samleskinne og fundamenter til linjefelter, som kommer til at indeholde de eltekniske komponenter. Elkomponenterne opføres på fundamenterne. 

Billede 9: Eksempel på reaktor.

Lynfangsmaster

Der etableres samtidig også fundamenter til 16 lynfangsmaster inden for lokalplanområdet. Lokalplanen stiller krav til at lynfangsmaster maks. må være 25 meter i højden.

Billede 10: Eksempel på lynfangsmaster.

Beplantningsbælte

Lokalplanen fastlægger, at det tekniske anlæg skal afskærmes med beplantningsbælter. Som visualiseret på Billede 6, udgør beplantningsbæltet delområde 3. Hensigten med etablering af beplantningsbælter er at mindske den landskabelige påvirkning af området.

Beplantningsbæltet skal som minimum etableres som 2 rækker buske og træer. Bredden af beplantningsbæltet mod syd skal minimum være 15 meter. Mod vest og nord skal bredden være minimum 7,5 meter. Mod nordøst stilles krav om at beplantningsbæltet har en minimumsbredde på 15 meter og mod sydøst skal beplantningsbæltet have en minimumsbredde på 2,5 meter. 

Lokalplanen stiller også krav til at beplantningsbæltet i udvokset tilstand skal have en gennemsnitlig højde på minimum 8-12 meter. Der stilles desuden krav om hjemmehørende arter.

Beplantningens skærmende effekt vil først reelt have en effekt i løbet af 5-10 år, når det er vokset til.

Billede 11: Visualisering af 7,5 meter bredt beplantningsbælte set mod sydsydvest fra vejkant og skel på Landevejen 2. Til venstre i billedet ses trampestien til Katrinedal langs med læhegn og dige.

Beplantningsbæltet skal have karakter af et tæt fritvoksende læhegn og må kun bestå af hjemmehørende træer og buske, der er almindeligt anvendt i læhegn i det åbne land i det nordvestsjællandske område. Hensigten med at kræve hjemmehørende og egnstypiske arter er, at beplantningsbælterne skal passe ind i landskabet. Beplantningsbælterne kommer således ikke til at fremstå som fremmede elementer i landskabet. Desuden betyder valget af hjemmehørende arter også typisk, at planterne har en større værdi for fugle, dyr og insekter, da den naturlige fauna er tilpasset de hjemhørende plantearter. Ved at plante både træer og buske sikres det, at beplantningen kommer til at afskærme i både top og bund.

Der må desuden etableres trådhegn som ikke må være højere end 3 meter. Trådhegn skal placeres på indvendig side af det afskærmende beplantningsbælte, så trådhegnet ikke ses fra omgivelserne.

Billede 12: Visualisering af beplantningsbælte set fra skel på Katrinedal 14 mod nordøst.

Jordvold

Mod lokalplanområdets vestlige, sydlige og østlige afgrænsning, skal der etableres jordvold omkring det tekniske anlæg, for at afskærme anlægget.

Jordvolden skal minimum være 1,5 meter i højden og må maks. være 2 meter i højden.

Jordvolden skal minimum være 7 meter i bredden og må maks. være 7,5 meter i bredden.

Jordvold skal placeres mindst 2,5 meter fra internt trådhegn.

Beplantningsbæltet placeres på toppen af jordvolden samt på ydersiden af jordvolden syd for.

Anlæg til håndtering af regnvand

Der skal inden for området etableres anlæg til håndtering af regnvand inden for delområde 1.

Vej 

Vejadgang til lokalplanområdet skal via den eksisterende vej fra Katrinedal, hvorfra der via eksisterende vejadgang til eksisterende højspændingsstationsområde forlænges mod nord til det nye lokalplanområde. Det beskyttede jorddige mod syd brydes for at skabe adgang til lokalplanområdet. Lokalplanen stiller krav til, at adgangsvejen maks. må være 6 meter bred mod indgangen til højspændingsstationen. Som visualiseret på Billede 6, udgør vejadgang delområde 2.

Der kan herudover etableres de interne serviceveje, som er nødvendige for anlæggets drift.

Interne veje, vendepladser og parkeringspladser skal anlægges med permeabel belægning, som tillader nedsivning af regnvand.

Belysning

Der må inden for lokalplanområdet etableres belysning med en lyspunktshøjde på højst 15 meter som skal være nedadrettet til belysning af bygningsdele, veje og parkeringsarealer mv. Belysning er nødvendig i tilfælde af udkald til stationen eller reparationsarbejde. Dette forventes kun at ske sjældent. Højspændingsstationen er generelt ikke belyst om natten.